Tradiţii şi superstiţii de Ziua Îndrăgostiţilor

Pe 14 februarie, îndrăgostiţii din toată lumea sărbătoresc Valentine’s Day. Cu toate că nu este singura „zi a iubirii” din lume, a reuşit totuşi să devină cea mai populară. La nivel mondial există o multitudine de astfel de sărbători, fiecare cu propriile tradiţii şi superstiţii.

 

Cu origini americane, Valentine’s Day a devenit o sărbătoare care, acum, se desfăşoară în toate colţurile globului. Puţini ştiu însă că această variantă americană a Zilei Îndrăgostiţilor este strâns legată de sărbătoarea catolică a Sfântului Valentin, ce are loc pe 13 februarie. Legenda este veche şi îşi are originile pe vremea Romei Antice. Împăratul Claudiu al II-lea îşi dorea o armată puternică, însă bărbaţii nu mergeau la luptă deoarece voiau să rămână acasă cu soţiile. Atunci, el a decis ca nici unul dintre soldaţii Romei să nu mai aibă voie să se căsătorească. Un preot, pe numele său Valentin, a decis totuşi să ignore porunca împăratului şi a continuat să cunune soldaţii în secret. Claudiu a aflat acest lucru şi s-a mâniat. El a ordonat ca Valentin să fie prins şi executat chiar pe data de 14 februarie.

 

Slovenii lucrează câmpul
În SUA, de Valentine’s Day, cele mai populare obiceiuri includ excursii romantice, cine la lumina lumânărilor şi diferite cadouri oferite persoanei iubite, precum coşuri cu bunătăţi, felicitări, buchete de flori sau inimioare şi jucării de pluş. Şi slovenii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor pe 14 februarie. În această zi, ei încep să lucreze câmpurile deoarece un vechi proverb popular spune că Sfântul Valentin aduce cu el cheile rădăcinilor şi, astfel, pe 14 februarie, plantele şi florile încep să crească. Înainte de „exportarea” Valentine’s Day în Slovenia, Ziua Îndrăgostiţilor sau a Iubirii, cum este numită, se sărbătorea, tradiţional, pe 12 martie, odată cu Sfântul Gregor. Datorită campaniilor de marketing, Valentine’s Day a ajuns să fie sărbătorită şi în Japonia, dar nu ca zi a iubirii, ci mai degrabă a prieteniei. Tradiţia spune că, în această zi, femeile trebuie să le dăruiască bărbaţilor ciocolată. Recent a fost creată o nouă sărbătoare pe 14 martie, în care este rândul bărbaţilor să ofere astfel de cadouri femeilor.

 

Danezele primesc întâi ghiocei, apoi ouă de Paşte
În Danemarca, de Valentine’s Day, bărbaţii le oferă persoanelor dragi un ghiocel presat. Tot aici, ei trimit o scrisoare cu versuri de dragoste şi o semnează doar cu puncte, câte unul pentru fiecare literă a prenumelui. În cazul în care destinatara ghiceşte numele persoanei de la care a primit scrisoarea, este recompensată, anul următor, cu un ou de Paşte.

 

Dragobetele, varianta autohtonă
Şi în România există o variantă a Valentine’s Day, Dragobete. Se sărbătoreşte pe 24 februarie şi, conform tradiţiei, în ziua respectivă, fetele nemăritate trebuie să strângă zăpadă şi să o topească, apoi să se spele pe faţă şi pe cap cu ea, pentru ca iubitul să le considere cele mai frumoase. Totodată, se spune că dacă în această zi ai norocul să auzi pupăza, vei fi harnic tot anul. Conform unei superstiţii, dacă de Dragobete plouă, primăvara va veni devreme şi va fi frumoasă.

 

O zi plină de superstiţii
În afară de obiceiuri, strâns legate de Valentine’s Day sunt şi o multitudine de superstiţii. Astfel, o vorbă veche, din bătrâni, spune că femeile care văd o veveriţă în această zi trebuie să aibă mare grijă deoarece au mari şanse să se mărite cu un bărbat zgârcit. O altă superstiţie spune că, dacă tai un măr în jumătate, numărul seminţelor pe care le găseşti îţi arată câţi copii vei avea. Totodată, se spune că, în cazul în care de Valentine’s Day găseşti o mănuşă, sufletul tău pereche o va găsi pe cealaltă chiar în aceeaşi zi. Mai există şi o altă superstiţie conform căreia numele primei persoane pe care îl auzi la radio, la TV sau îl citeşti în ziar în dimineaţa acestei zile va fi numele persoanei cu care te vei căsători.

 

269  este anul în care împăratul Claudiu al II-lea l-ar fi executat pe preotul Valentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial