Noapte albă la „Monumentul isteric”

Astăzi, de la ora 23.11 fix, în strada Covaci nr. 4, câţiva „artişti anonimi” vă invită la un „monument” multimedia compus din proiecţii, foto, instalaţii, pictură şi alte ingrediente care formează un eveniment unde, potrivit celor direct implicaţi, este vorba chiar despre artă.

 

Unul dintre participanţii la acest insolit eveniment artistic, Silviu Dancu, ne spune despre ce va fi vorba şi cine va participa la „Monumentul isteric” din strada Covaci nr.4: „Va fi o noapte cu trei camere şi un hol, semidecomandate. Plus un balcon. Va fi o noapte cu proiecţii video (Elena Albu, Nicolas Papagheorghe şi Mugur Grosu), pictură (Irina Banari – de la ea a început totul), foto performance (Tatiana Volontir şi Silviu Dancu), performance (Robert Walker Drysdale), origami (Costin Vasiliu), bilete de metrou personalizate de oameni şi lipite de vizitatori (proiect Daniel Bălănescu) şi muzică (Gili Mocanu şi Elena Albu). Muzica este, cumva, în centru. În centrul isteric”, ne-a comunicat artistul.

 

Un monument… pro bono
În expunerea de motive menite să convingă publicul să „se isterizeze” la „Monumentul isteric”, la punctul al şaselea se precizează că nici nu este un eveniment, ci este, de fapt, un monument multimedia, format din proiecţii, foto, instalaţii, pictură, cartele de metrou, muzică, lipite între ele cu gumă de mestecat şi iţe de intrigi, cu precizarea că monumentul nu este făcut din bani publici şi nimeni nu a fost plătit pentru realizarea lui. „«Monument isteric» are toate ingredientele unei nopţi albe. Este oarecum haotic, neaşezat, până şi cei 10 oameni implicaţi s-au adunat oarecum fără intenţie, ca din mirare. Nu există un concept, dar există instinct şi simţ ludic. Până în ultima zi, monumentul este lăsat la voia fiecăruia. Cineva trebăluieşte la un colţ, altcineva, la alt colţ şi tot aşa până ce ni se întâlnesc privirile. Atunci, lucrurile capătă sens”, a încheiat Silviu Dancu.

 

„Arta este pe un palier superior pântecului. Răspunde altor nevoi, subsumând ceea ce se află mai jos. Nimeni nu ia nici un ban pentru ceea ce produce sau prestează.”  -Silviu Dancu

 

„Monumentul a fost urcat pe scări bucată cu bucată şi se întinde în patru încăperi, foarte nedecomandate, de forme şi dimensiuni diferite. Există şi un balcon mic şi extrem de isteric. Ocupaţi-l!” – Organizatorii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial