Mii de bucureşteni în Centrul Vechi la NOAPTEA CĂRŢILOR DESCHISE

Ziarul “ring” şi Editura Litera au organizat un eveniment unic în România pentru celebrarea Zilei Mondiale a Lecturii.

Pentru câteva ore, cărţile “au făcut lumină” în Centrul Vechi al Capitalei. Aproximativ 4.200 de cărţi, luminate de minilanterne, “au pavat”, marţi seară, o bună parte din strada Lipscani. Întregul “spectacol al volumelor“ a fost acompaniat de o mare de bucureşteni care au urmărit întreaga mişcare culturală şi care aşteptau cu sufletul la gură inaugurarea, moment în care fiecare putea lua gratuit câte o carte. La ora 20.30, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, directorul Editurii Litera, Dan Vidraşcu, şi redactorul-şef al ziarului „ring”, Alexandru David, au deschis oficial „strada cărţilor”. Câteva secunde mai târziu, miile de oameni au asaltat micul paradis al cărţilor pentru a pune fiecare mâna pe câte un volum.  Timpul-record în care cărţile s-au epuizat a demonstrat şi faptul că “gratuit şi de calitate”, conceptul promovat de ziarul „ring”, a devenit foarte popular printre bucureşteni.

 „Acţiunea din Centrul Istoric – o motivaţie puternică pentru a continua”

Directorul Editurii „Litera”, Dan Vidraşcu, a vorbit despre happeningul cultural din Centrul Istoric: „De la începutul lunii aprilie am demarat campania de promovare a lecturii prin tot felul de proiecte culturale care îi apropie pe oameni de lectură. În condiţiile în care ţara noastră se află pe ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte consumul de carte, altfel spus, la citit, ne-am făcut din promovarea apetitului pentru lectură un obiectiv şi o prioritate, iar acţiunea de marţi seară a constituit punctul culminant, dar şi o motivaţie puternică pentru a continua în sensul acesta. La Noaptea Cărţilor Deschise am oferit gratuit peste 4.000 de volume din toate domeniile: enciclopedii, istorie, thriller, cursuri de limbi străine, cărţi pentru copii, de dragoste etc. Dimensiunea pieţei editoriale şi apetitul oamenilor pentru cultură sunt factori importanţi care contribuie la stabilirea nivelului unei naţiuni. În calitatea noastră de operatori culturali, ne simţim datori să contribuim în acest sens. Campania de promovare a lecturii va continua cu alte proiecte interesante şi surprinzătoare. Mulţumim partenerilor noştri de la ziarul «ring» pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în buna desfăşurare a Nopţii Cărţilor Deschise şi sperăm să colaborăm în acelaşi fel şi în viitor”, ne-a declarat Dan Vidraşcu. (C.D.)

 Evenimentul, văzut din toate colţurile lumii

Noaptea Cărţilor Deschise  nu a trecut neobservată, fiind reflectată şi în presa internaţională. Agenţii de renume, precum Reuters, Associated Press,  France Press, Yahoo News, Xinhua, Sipa Press şi Bulgaria News au publicat fotografii expresive realizate la evenimentul organizat de ziarul “ring” şi Editura Litera. Site-uri de ştiri din Canada, precum The Globe and Mail sau cunoscutul portal de ştiri New York Daily News au inclus imaginile de la eveniment printre cele mai bune fotografii ale zilei. Noaptea Cărţilor Deschise a fost prezentată, pe larg, şi pe reţeaua jurnaliştilor freelancer Demotix.com care, de altfel, a şi filmat la eveniment. Fotografii de la eveniment au fost publicate şi pe site-urile de ştiri The Peninsula Quatar, din Qatar, şi Altavoz, din Peru.

„A fost un eveniment deosebit, o încercare de a apropia oamenii mai mult de lectură.  Amploarea pe care a avut-o acest eveniment trebuie să ne determine să realizăm mai multe proiecte culturale.” – Robert Negoiţă

 10.000 de euro este valoarea cărţilor oferite de Editura Litera.

 4.200 de cărţi au fost oferite gratuit bucureştenilor cu ocazia Zilei Mondiale a Lecturii.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial