Locul în care cafeaua e ridicată la rang de artă, dar e şi „predată”

Trei tineri au reuşit, în mai puţin de un an, să-şi trăiască visul, transformând o pasiune comună într-o mică afacere. Floriana, Paul şi Sebastian sunt profesori la propria lor şcoală de cafea – prima de acest fel de la noi din ţară, după cum spun chiar ei.

După ce au câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale la concursurile de specialitate, doi mari iubitori ai cafelei, Floriana Vlaicu şi Paul Ungureanu, au decis să înfiinţeze o şcoală în care să-i înveţe pe doritori secretele cafelei. Pe parcurs, li s-a alăturat un alt „cafengiu” – Sebastian Farcas. Aşa a luat naştere, în urmă cu aproximativ un an, Bucharest School of Coffee. „Piaţa cerea o astfel de şcoală. Am observat, lucrând în baruri şi bând cafele în diferite localuri, că este nevoie de un loc în care personalul să înveţe cum se prepară o cafea bună. Aşa am decis să înfiinţăm această şcoală şi, încet-încet, visul a prins contur”, spune Paul Ungureanu, care este unul dintre dezvoltatorii comunităţii de barista din România şi un pasionat al cafelei de specialitate. El are o experienţă de peste 10 ani în domeniu şi este trainer autorizat de Asociaţia de Cafea de Specialitate din Europa (SCAE).

Floriana, locul 6 la competiţia mondială Coffee in Good Spirits

Colega sa, Floriana Vlaicu, clasată pe locul 6 la competiţia mondială Coffee in Good Spirits din 2011, spune despre mica afacere pe care a pus-o pe picioare alături de Paul şi Sebastian că nu este chiar o afacere. „Este o pasiune pe care am descoperit-o în timp ce lucram într-o cafenea din Timişoara, în perioada facultăţii. Am participat la câteva concursuri şi am început să descopăr lucruri noi şi interesante despre cafea. Cu cât descopeream mai mult, cu atât voiam să aflu mai mult. De altfel, învăţ lucruri noi în fiecare zi. Şcoala nu a fost gândită ca o afacere, înfiinţarea ei este rezultatul pasiunii pentru cafea şi al dorinţei de a împărtăşi cunoştinţele dobândite şi cu alţi oameni, dar şi de a-i educa pe consumatori şi de a-i familiariza cu cafeaua de specialitate”, povesteşte tânăra bănăţeancă, specializată în metodele de brewing şi de creare a reţetelor.

Nu ar trebui să cumpărăm cafea măcinată

Ea explică, pe scurt, cum ar trebui să alegem cafeaua pe care o găsim la rafturi. „În primul rând, nu ar trebui să cumpărăm cafea măcinată pentru că prin măcinare se ascund multe defecte ale cafelei. Este bine să cumpărăm cafea boabe, iar acestea trebuie să aibă o nuanţă uniformă, nu foarte închisă, acesta fiind un semn că au fost prăjite uniform şi că nu au fost arse. De asemenea, pe etichetă ar trebui să scrie când a fost prăjită cafeaua. Cu cât este mai proaspăt prăjită, cu atât e mai bună. În plus, ar fi bine să fie menţionate pe etichetă originea, soiul şi altitudinea la care a fost cultivată cafeaua”, explică Floriana.

„Îi învăţăm pe consumatori să-şi descopere gusturile”

Colegul său Sebastian, care a ieşit pe locurile fruntaşe de mai multe ori la concursurile naţionale de Latte Art, spune că nu prea găsim la rafturi astfel de cafele pentru că nici nu prea există cerere. „Consumatorii din România nu sunt foarte exigenţi când vine vorba despre ceea ce cumpără, iar acest lucru este valabil şi în cazul cafelei. Tocmai de aceea, unul dintre obiectivele noastre este acela de a-i învăţa pe consumatori să-şi descopere gusturile în materie de cafea şi, ulterior, să-i învăţăm să-şi prepare cafeaua şi să-şi aleagă aparatura optimă pentru acest lucru”, spune Sebastian, care face din fiecare latte o operă de artă, la fel ca Paul, care a ieşit campion Latte Art în 2011. Pentru viitor, cei trei şi-au propus să deschidă o cafenea în care boabele să fie prăjite şi preparate chiar sub ochii clienţilor, care pot deveni, din simpli muşterii, specialişti ai cafelei.

„Înfiinţarea acestei şcoli este rezultatul pasiunii pentru cafea şi al dorinţei de a împărtăşi cunoştinţele dobândite şi cu alţi oameni, dar şi de a-i educa pe consumatori şi de a-i familiariza cu cafeaua de specialitate.” – FLORIANA VLAICU, coffee education developer

„Am observat, lucrând în baruri şi bând cafele în diferite localuri, că este nevoie de un loc în care personalul să înveţe cum se prepară o cafea bună.” – PAUL UNGUREANU, SCAE trainer & certifier

3 profesori predau la şcoala de cafea din Bucureşti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial