Ghidul schiorului începător: Cum să-ţi alegi corect echipamentul

Iarna şi-a intrat în drepturi în România, iar pârtiile de schi se află în aşteptarea turiştilor nerăbdători să încerce prima zăpadă de sezon. Dacă te numeri printre cei care s-au decis să deprindă tainele schiatului, “ring” îţi oferă sfaturile necesare pentru un start ca la carte.

În cazul în care doreşti să înveţi să schiezi, pentru început trebuie să te gândeşti la achiziţionarea unui echipament adecvat unui începător. În continuare, îţi vom spune tot ce trebuie să ştii despre schiuri, clăpari şi echipamente de protecţie.

Alegerea schiurilor
Unui începător îi trebuie o pereche de schiuri uşoare, nu foarte rigide, care să nu-i pună probleme atunci când vine vorba de manevrabilitate. La fel, şi raza de curbură a schiului  joacă un rol important (raza de curbură, sau radiusul, este raza cercului pe care l-ar descrie curbura schiului – n.r.). Cu cât radiusul este mai mic, cu atât virajele vor fi mai strânse. Un radius mic face ca un schi în linie dreaptă şi la viteze mari să fie mai greu de controlat.

Lungimea unui schi se alege, bineînţeles, în funcţie de înălţimea schiorului. Schiurile carv, cele mai des întâlnite, trebuie să ajungă, în poziţie verticală, între spaţiul dintre nas şi bărbie. Începătorii trebuie să se orienteze spre schiuri care să le ajungă până la bărbie. Celeun pic mai scurte sunt mai uşor de controlat, însă cu mici compromisuri în zona de vizeză.

“Cu cât raza este mai mică, cu atât schiul este mai «carv», adică mai lat în extremităţi şi mai subţire în talie. Acest lucru îi conferă o manevrabilitate foarte bună, nu mai trebuie să exercităm o presiune foarte mare asupra cantului (muchia schiului – n.r.) pentru a vira. Pentru începători este un lucru important. Schiatul de viteze mari, cum ar fi cel de slalom uriaş, are o rază de curbură mult mai mare, lucrul ce-i conferă o mai mare stabilitate în linie dreaptă. Pe orice schi este trecut radiusul“, ne-a declarat Adrian Pascale, de la magazinul “Moş Ion Roată”.

Durata de viaţă a unei perechi de schiuri depinde foarte mult de pârtia pe care se schiază. Dacă pârtiile sunt în stare bună, schiurile pot ţine şi cinci sezoane.

Alegerea clăparilor
Atunci când îţi alegi clăparii, trebuie să fii atent în primul rând la indicele de flexare. La fel ca şi la schiuri, cu cât rigiditatea creşte, cu atât confortul scade, iar performanţa creşte.
“La clăpari, cu cât indicele de flexare este mai mare, cu atât flexează mai puţin. Indicele de flexare 65 este unul mic, respectiv flexează foarte mult”, a spus expertul consultat de “ring”.

Alte aspecte importante ar fi materialul din care sunt făcute clapele de închidere, cum sunt poziţionate acestea, numărul lor şi diversele reglaje prezente pe clăpar.
Există reglaje pentru canting, care permit ghetei să ia forma piciorului. Cantingul se face în interiorul schiului sau în exteriorul lui, în funcţie de conformaţia piciorului. Unele persoane sunt mai crăcănate, altele mai puţin, motiv pentru care au nevoie de un reglaj care să le permită să calce cât mai natural şi să menţină schiul drept pe pârtie.

În momentul în care probezi un clăpar, în poziţia închisă trebuie să fie comod. Degetele trebuie să se mişte liber, fără să ajungă până în capăt. După o zi petrecută pe pârtie, piciorul se umflă, motiv pentru care este recomandat să existe o mică toleranţă. De asemenea, atunci când flexăm pe faţă, în interiorul clăparului călcâiul nu trebuie să se ridice mai mult de un deget.
“Trebuie să avem în vedere că în magazin clăparul stă la 18-20 de grade, iar pe pârtie e mai frig, fapt ce-i sporeşte rigiditatea”, spune Adrian Pascale.

Alegerea beţelor
Atunci când te afli în magazin, alegerea corectă a beţelor se face ţinând în mână vârful băţului şi proptind mânerul în podea, pentru a simula condiţiile de pe pârtie, când vârful este înfipt în zăpadă. Totodată, trebuie să stai puţin ridicat pe vârfuri, pentru a fi la fel de înalt ca atunci când te afli pe schiuri. Astfel, braţul, în poziţie orizontală, trebuie să formeze un unghi de 90 de grade cu corpul.

Echipamentul de protecţie
Ca începător, este esenţial să-ţi iei toate măsurile de protecţie pentru a evita accidentările. Adulţilor şi copiilor, în mod special, le este recomandat să poarte pe sub haine o protecţie pentru coloana vertebrală. Aceasta nu incomodează şi se poate dovedi salvatoare în numeroase situaţii.

Casca de protecţie este recomandată a fi purtată tot timpul. Ea trebuie să fie comodă, să acopere fruntea la unu-două degete distanţă de sprâncene; nu trebuie să fie nici prea strâmtă, nici prea largă. Pe pârtiile din străinătate, schiorii sunt obligaţi să-şi ia această măsură de protecţie, însă în România legislaţia este permisivă.

3.000-3.500   de lei este bugetul mediu pentru un echipament complet de schi, care include schiurile, clăparii, legăturile, beţele şi echipamentul de protecţie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial