Facebook Timeline. Regândeşte-ţi profilul…

Noua interfaţă a celei mai populare reţele de socializare din lume îşi propune să creeze un jurnal on-line în care informaţiile să fie organizate eficient. Astfel, toate mesajele, comentariile, fotografiile, precum şi restul acţiunilor întreprinse pe reţea sunt ordonate cronologic, dezvăluind viaţa virtuală de zi cu zi a utilizatorilor. Acest lucru a atras nemulţumirea multora, care consideră că expunerea celor care folosesc Facebook-ul este mult prea mare.  În cele ce urmează îţi vom oferi câteva sfaturi care să te ajute în organizarea informaţiilor pe Timeline şi în transformarea profilului într-unul cât mai atractiv.

 

Confidenţialitatea informaţiilor personale pare să fie principalul motiv de îngrijorare pentru cei care folosesc Facebook Timeline. Pentru ca datele de pe pagina personală de Facebook să  fie în siguranţă, trebuie să ştii câteva lucruri esenţiale:

 

Fă-ţi profilul privat
Pentru ca pagina de Facebook să fie vizibilă doar prietenilor, trebuie să mergi la  ,,Privacy Settings > Control Your Default Privacy” şi să selectezi opţiunea ,,Friends”.  Dacă doreşti, ai posibilitatea de a selecta doar anumite persoane care să aibă acces la informaţiile de pe pagina ta. Tot ce trebuie să faci este să selectezi opţiunea ,,Custom”.

 

 

Ascunde datele personale
Dacă nu vrei ca vârsta, sexul sau informaţiile privind educaţia sau locul de muncă să fie făcute publice, Timeline îţi oferă posibilitatea de a le ascunde. Fiecare informaţie poate fi editată astfel încât să fie vizibilă doar de către prieteni, de anumite persoane, sau pot fi ascunse tuturor.

 

 

Alege-ţi prietenii
Tot din meniul ,,Privacy Setting” poţi selecta cine poate să-ţi trimită mesaje sau cereri de prietenie. Mergi la ,,How You Connect” şi vei găsi opţiuni de editare a cererilor de prietenie (,,Who can send you friend requests?”) şi a mesajelor (,,Who can send you Facebook messages?”).

 

 

Nu lăsa pe oricine să posteze pe pagina ta
În cazul în care nu doreşti ca persoane străine să-ţi posteze pe profil, mergi la ,,Who can post on your timeline?” din meniul ,,Privacy Settings > Timeline and tagging”. În cazul în care ţi-ai setat profilul pe privat, poţi să selectezi ca nici măcar prietenii tăi să nu poată lăsa mesaje pe timeline-ul tău.

 

 

 

 

Rămâi incognito pe web
Pentru a preveni ca oamenii să te  caute pe internet folosind motoarele specifice precum Google sau Bing, editează opţiunea ,,Public Search” din ,,Choose Your Privacy Settings > Apps, Games and Websites”.

 

 

Blochează aplicaţiile şi invitaţiile supărătoare
De câte ori nu ai primit cereri pentru aplicaţii, precum jocuri sau diverse teste, care nu-ţi trezesc niciun interes? De câte ori nu ai vrut să scapi de cereri agasante venite din partea prietenilor de a participa la tot felul de evenimente? Acum ai posibilitatea de a bloca accesul acestor aplicaţii şi cereri mergând la ,,Choose Your Privacy Settings > Manage Blocking”. Poţi bloca fie o aplicaţie anume, fie invitaţiile venite din partea prietenilor. Mai mult, ai posibilitatea de a bloca accesul anumitor persoane care nu vor  mai putea interacţiona cu tine şi vor fi  ştearse din lista de prieteni.

 

 

Ascunde activităţile recente de pe Timeline
Fie că vorbim de like-uri, de comentarii sau cereri de prietenie, inevitabil, toate activităţile tale vor fi afişate în Timeline, fiind vizibile tuturor celor care au acces la profilul tău. Dacă vrei să elimini anumite activităţi, intră pe Timeline dând click pe numele tău care apare în partea de sus a paginii de Facebook. Mergi fie la secţiunea ,,Recent activity”, situată la începutul Timeline-ului, sub secţiunea  ,,Prieteni”, fie la secţiunea ,,Activity Log”. Apăsând X-ul din dreptul fiecărei acţiuni vei putea să alegi dacă aceasta să fie afişată în Timeline. Mai mult, ai posibilitatea ca toate acţiunile similare să fie ascunse. În cazul în care te răzgândeşti, procedura este reversibilă. Tot ce trebuie să faci este să selectezi pictograma ce înfăţişează un creion. Ţi se vor afişa toate activităţile pe care le-ai ascuns și pe care poţi să le reactivezi.

 

 

Scoate în evidenţă ceea ce contează
Noua interfaţă permite să indici care dintre posturi este mai important şi care nu. De exemplu, dacă doreşti să evidenţiaţi un album foto, dă click  pe pictograma ce înfăţişează o stea din dreptul acestuia. Astfel, postarea va deveni una de referinţă pe cronologia ta.  În mod similar, dacă doreşti să ascunzi un mesaj, mergi la post şi fă clic pe pictograma creion.

 

 

 

Controlează etichetarea
Dacă, spre exemplu, ai fost fotografiat în ipostaze ,,compromiţătoare” şi nu doreşti să fii etichetat (tag) în pozele prietenilor tăi, sau doreşti să controlezi etichetarea înainte de a merge pe cronologia persoanală, tot ce trebuie să faci este să mergi la ,,Timeline and tagging > Review tags friends add to your own posts on Facebook” şi să selectezi opţiunea ,,Disable”. Ori de câte ori cineva te va eticheta, va trebui să-ţi dai acordul.

 

Vizualizează toate informaţiile
Într-un mod aparent aleatoriu, Facebook decide automat care dintre ,,poveşti” vor fi afişate pe Timeline. Cu toate acestea, există informaţii pe jumătate ascunse, marcate printr-un punct albastru pe linia centrala. Puteţi vedea mesajele ascunse făcând click pe punctele respective.

 

Poate afla cineva că i-ai vizualizat profilul?
În ceea ce priveşte posibilitatea ca o persoană să afle dacă i-ai accesat profilul, cei de la Facebook afirmă că nu au dezvoltat o aplicaţie în acest sens. Aceştia se pare că au făcut imposibilă urmărirea de către o aplicaţie a vizitelor pe paginile de Timeline a altor persoane. Cu toate acestea, există aplicaţii care par să urmărească acţiunile întreprinse pe Timeline. Ca acestea să funcţioneze însă, trebuie ca tu să-ţi dai acordul pentru a fi monitorizat.  Mai mult, un simplu ,,Like” la o astfel de aplicaţie îţi poate cauza o mulţime de neplăceri, fiind poarta de intrare pentru numeroşi viruşi informatici.

 

Fii creativ…
Ceea ce sare în evidenţă la noua interfaţă este poza de copertă (cover photo) care, cu puţină imaginaţie şi pricepere, îţi poate transforma complet profilul. În cazul în care nu stăpâneşti programele de editare foto, nu trebuie să te îngrijorezi. Există numeroase aplicaţii pe web care te pot ajuta să-ţi creezi o copertă unică.  SiteCanvas, spre exemplu,  poate folosi fotografiile tale pentru a crea un colaj având la dispoziţie mai multe şabloane din care poţi alege. Facebook Profil Covers îţi oferă, în schimb, o colecţie de imagini, redimensionate pentru a se potrivi pe Timeline. Cu toate acestea, imaginea respectivă va purta logoul site-ului. MyFBCovers este un alt serviciu care îţi oferă posibilitatea de a-ţi  proiecta propria copertă.

 

Se poate scăpa de Timeline?
Aceasta este o întrebare pe care toţi cei dezamăgiţi de noua interfaţă şi-au pus-o. Din păcate, Cronologia nu poate fi eliminată odată ce a fost instalată. Cu toate acestea,  există plung-in-uri  pentru browser-ele de internet care pot să readucă la viaţă vechiul aspect. Trebuie notat însă că Timeline-ul va fi în continuare vizibil pentru  cei care nu au instalat plug-in-ul respectiv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial