E vremea plasmelor şi a berii! Începe Euro 2012!

Astăzi, la Varşovia, debutează Campionatul European de fotbal, o competiţie considerată de mai toţi specialiştii drept mult mai puternică decât un campionat mondial. 16 echipe încep lupta pentru trofeul care va fi decernat, pe 1 iulie, la Kiev. Seara de astăzi programează două meciuri din Grupa A, Polonia – Grecia şi Rusia – Cehia.

 
 
 

Cine opreşte Rusia?
La prima vedere, Grupa A pare cea mai slabă şi mai puţin echilibrată din toate cele patru. Asta şi fiindcă din aceasta fac parte ţări din jumătatea estică a Europei. Polonia are avantajul de a fi una dintre ţările-gazdă, însă nu se ştie dacă acest aspect îi este suficient pentru o calificare în faza sferturilor de finală. Grecia şi Cehia trăiesc din amintirea turneelor finale din 2004, respectiv 1976, atunci când câştigau titlul european, dar şi din 1996, când Cehia reuşea să ajungă în finala pe care aveau să o cedeze cu 1-2 în faţa Germaniei. În fine, Rusia pare cea mai solidă formaţie din grupă. Echipa lui Dick Advocaat a avut evoluţii excelente în ultimele meciuri, atât în preliminarii, dar şi în amicale, şi este de aşteptat să aibă un cuvânt important de spus la acest turneu final.

Grupa A
POLONIA
GRECIA
RUSIA
CEHIA

 

 

Bun venit în „Grupa Morţii”!
Nimic nu pare mai greu decât a pronostica echipele care se vor califica mai departe din Grupa B, acolo unde evoluează patru valori certe ale fotbalului continental. Dacă Danemarca poate fi considerată, oarecum, outsider, oricare dintre celelalte trei reprezentative poate fi câştigătoarea trofeului, pe 1 iulie. Olanda este vicecampioana mondială, Germania este o naţională întinerită, care a uimit prin jocul excelent de la Mondialul sud-african şi îşi poate găsi la acest turneu final confirmarea absolută a valorii. În fine, Portugalia este reprezentanta fotbalului latin în această grupă, o echipă „pliată” în jurul lui Cristiano Ronaldo. Acesta nu este înconjurat însă de necunoscuţi. Nani, Pepe, Moutinho şi alţii îl pot ajuta pe CR7 să califice Portugalia. În opinia „ring”, cea mai solidă echipă pare a fi Olanda care, cu fotbalişti precum Snejder, Robben, Kuyt, Van Persie sau Huntelaar, poate termina pe primul loc al grupei.

Grupa B
OLANDA
DANEMARCA
GERMANIA
PORTUGALIA

 

 

Campioana en-titre, favorită şi fără Puyol sau Villa
Primul loc al Gupei C pare să fie „arvunit” de reprezentativa iberică, deţinătoarea trofeului, dar şi a Cupei Mondiale, chiar dacă în apărare nu va fi creţul Carles Puyol, iar în atac va lipsi fantezia lui David Villa, ambii nerecuperaţi după accidentări grave. Spaniolii au mai trecut prin ceva emoţii după ce şi Fabregas şi Jesus Navas s-au accidentat în cantonament, însă şi-au revenit şi continuă în lotul lui Del Bosque. Pentru celălalt loc care asigură calificarea în sferturi se luptă „squadra azzura”, o formaţie atât de dezamăgitoare la Mondial, dar şi în ultimele meciuri de pregătire, însă şi Croaţia şi Irlanda, două echipe din planul secund al fotbalului european, însă extrem de solide şi bine organizate. Singurul dezavantaj al croaţilor este că l-au pierdut pe Ivica Olic (se va transfera de la Bayern la Wolfsburg), care s-a accidentat chiar înaintea turneului final. În fine, Irlanda are atuul de a fi antrenată de Giovanni Trapattoni, un tehnician care cunoaşte la perfecţie jocul Italiei, una dintre contracandidatele la calificare.

Grupa C
SPANIA
ITALIA
IRLANDA
CROAŢIA

 

 

Dueluri cu iz medieval
Când enumerăm ţările care se confruntă în Grupa D am putea face un exerciţiu de imaginaţie: să ne aducem aminte despre confruntări din istorie dintre cnejii ucraineni, vikingii suedezi şi eternele regate rivale, Anglia şi Franţa. În fotbalul din 2012, cele patru naţionale formează o grupă interesantă şi echilibrată. Ucraina pare a avea cele mai puţine şanse, deşi este ţară-gazdă. În rest, trei nume importante, care însă nu au mai confirmat de mult la un turneu final. Franţa a tot fost măcinată de scandaluri interne, iar Blanc trebuie să repare ce a provocat Domenech, Suedia şi-a dovedit puterea în preliminarii, acolo unde a terminat la o „lungime” de Olanda şi, încurajată de Ibrahimovic, are dreptul să creadă în calificare, în vreme ce Anglia aşteaptă să dovedească întregii Europe valoarea demonstrată şi în Liga Campionilor, la nivelul echipelor de club. Din păcate pentru ei, englezii au şi ei un jucător important accidentat, Frank Lampard, în vreme ce, pentru primele şi cele mai importante jocuri, cele cu Franţa şi Suedia, nu pot conta pe Wayne Rooney, suspendat pentru cartonaşul roşu încasat la jocul din preliminarii cu Muntenegru.

Grupa D
UCRAINA
FRANŢA
SUEDIA
ANGLIA

 

Cele opt „bijuterii” de la Euro
1. „Olympic Stadium” (Kiev)
70.050 de locuri – cel mai mare de la Euro. Are acoperiş transparent. Este stadionul pe care se va juca finala.
2. „National Stadium” (Varşovia)
Are 58.145 de locuri – seamănă cu un coş de baschet, iar în jurul acestuia se vede steagul Poloniei pixelat.

3. „Donbass Arena” (Doneţk)
51.504 de locuri – arena a fost construită de aceeaşi firmă care a făcut şi „Allianz Arena” a lui Bayern. Este stadionul pe care joacă Şahtiorul lui Raţ şi al lui Lucescu.

4. „PGE Arena” (Gdansk)
44.636 de locuri – supranumit şi „Baltic Arena” deoarece se află pe ţărmul Mării Baltice. E acoperit cu chihlimbar. Valorează 200 de milioane de euro. A fost special conceput ca un omagiu sau reclamă gigantică pentru industria de prelucrare a răşinii fosilizate.

5. „Municipal Stadium” (Poznan)
43.090 de locuri – este acoperit de o membrană vopsită în culoarea mătăsii albe. Este structurat pe două niveluri.

6. „Municipal Stadium” (Wroclaw)
Are 44.416 de locuri – după turneu va deveni stadionul lui Slask Wroclaw; are forma unei lanterne chinezeşti.

7. Metalist Stadium (Harkov)
38.863 de locuri – poreclit „Spider Arena”, are un magazin de trei etaje, pe care suporterii îl pot accesa şi în timpul meciurilor.

8. „Lvov Arrena” (Lvov)
34.915 de locuri – cel mai mic stadion de la CE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial