Costel Orac: „În 1981, Dinamo era o echipă foarte puternică”

Considerat la vremea sa una dintre cele mai valoroase „extreme de buzunar” din fotbalul românesc, Costel Orac s-a împlinit profesional la Dinamo, echipă cu care a cucerit trei titluri de campion. Vârful său de performanţă a fost realizat în 1984, când a disputat cu „alb-roşiii” semifinala Cupei Campionilor Europeni.

Domnule Orac, ce amintiri aveţi despre perioada transferului dvs. de la Galaţi la Dinamo?

Am început fotbalul la FCM Galaţi. Era o echipă căreia i se mai spunea şi „ABBA”, deoarece era când în Divizia A, când în Divizia B. Era destul de dificil să formezi atunci o echipă puternică în provincie. De asemenea, era greu să pleci de la o echipă la alta, pentru că aşa erau legile. Fiind însă vorba de Dinamo, s-a rezolvat repede.

Aţi avut reţineri sau emoţii când a trebuit să veniţi la Bucureşti?

Sigur, am avut o oarecare temere, pentru că era totuşi vorba de Dinamo, care era o echipă foarte puternică atunci. Mi-am zis însă că nu am nimic de pierdut, din contră, aveam numai de câştigat. M-am gândit că aşa îmi pot verifica şi abilităţile de fotbalist, dacă am sau nu valoare.

„Eram un grup valoros”

Care era atmosfera la Dinamo când aţi ajuns la club?

În mare, echipa era formată. Fusese un proces de reconstrucţie, iar în vara lui 1981, practic, au fost aduşi doar trei jucători: eu şi cu Vlad, de la Galaţi, şi Ţeţe Moraru de la Sportul Studenţesc. Anul acela am câştigat şi cupa, şi campionatul. De fapt, am câştigat trei ani la rând campionatul.

V-aţi acomodat repede?

Chiar din primul campionat am fost băgat în pâine. Probabil a contat şi faptul că înainte de transfer fusesem urmărit o perioadă destul de lungă şi şi-au dat seama că pot face faţă fără probleme. I-am avut antrenori, la început, pe Dumitru Nicolae Nicuşor şi pe Valentin Stănescu, după care nea Tinel s-a dus la echipa naţională şi a venit Cornel Dinu, în vara lui 1983.

S-a realizat atunci o performanţă extraordinară, Dinamo disputând semifinala Cupei Campionilor Europeni.

Nu ne-am gândit că vom atinge o asemenea performanţă, chiar dacă ne doream acest lucru, pentru că fusesem zgândăriţi în orgoliul nostru de Universitatea Craiova, care cu un an înainte mersese până în semifinala Cupei UEFA. A fost o surpriză că încă din turul doi am întâlnit-o pe deţinătoarea trofeului, Hamburg. Totuşi aveam încredere în noi, ne simţeam foarte bine în timpul jocului, eram un grup valoros.

„Mircea Lucescu a venit cu multe lucruri noi”

Cum aţi resimţit schimbarea când a venit Mircea Lucescu antrenor la Dinamo?

Mircea Lucescu a venit cu multe lucruri noi când a preluat-o pe Dinamo, mă refer aici la mijloacele de antrenament. A schimbat şi echipa, iar eu, ca orice sportiv de altfel, am trecut atunci printr-o perioadă mai dificilă. Au venit ceilalţi jucători, s-a mărit lotul, concurenţa a devenit acerbă, dar am rezistat până în vara lui ’89, aşa că nu mă pot plânge. Atunci începusem şi eu să mai îmbătrânesc, iar după ’87 au apărut fotbalişti mai tineri care voiau să se afirme.

 „Din păcate, sunt câţiva care nu mai sunt printre noi, cum ar fi Custov, Iordache sau Babi Stănescu, care au plecat prea devreme.” – Costel Orac

„Dumitru Nicolae Nicuşor a realizat cele mai mari performanţe ale lui Dinamo.”  – Costel Orac

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial