Bucureştiul meu iubit – imagini ale eternei frumuseţi

Bucureştiul de odinioară oferea un adevărat spectacol al construcţiilor moderne care venea în întâmpinarea dorinţei edililor de a crea o capitală modernă, europeană. Multe dintre aceste edificii au dispărut sau au fost modificate, însă modul în care arhitecţii acelor vremuri le-au proiectat a rămas viu prin farmec, clarviziune şi încadrare perfectă în planul arhitectonic al unui oraş aflat în plin avânt al dezvoltării urbanistice.

 

Piaţa Brătianu (actualmente Piaţa Universităţii)
Unul dintre monumentele reprezentative ale Bucureştilor a fost statuia lui Ion C. Brătianu, care îl omagia pe ilustrul om politic, liderul liberal contribuind decisiv, prin activitatea sa, la constituirea statului român modern. Operă a artistului Ernest Dubois, monumentul a fost aşezat în piaţeta din faţa Universităţii în 1903, pe un amplasament desenat de celebrul arhitect Petre Antonescu. În fotografie se pot observa, în plan depărtat, două edificii dispărute după cutremurul din 1977, Blocul Dunărea şi Biserica Enei. Statuia a fost îndepărtată şi distrusă după Al Doilea Război Mondial de conducerea comunistă.

 

Sala Dalles
În zona unde se găseşte astăzi blocul cu Sala Dalles, prin secolul al XVIII-lea se afla mahalaua Batiştei, care îngloba numai 53 de case aparţinând negustorilor de rând. Se spune că numele Bisericii Batiştei (de la care se trage şi denumirea străzii, păstrată până în ziua de azi) vine de la cel al boierului Constantin Baptiste Verveli, sfetnic al domnitorului Radu Vodă Mihnea. În anii ’30 ai secolului trecut, zona mahalalei a devenit una dintre cele mai exclusiviste ale Capitalei odată cu construcţiile apărute aici. Un edificiu important ridicat în acea perioadă a fost şi Sala Dalles, care făcea parte din Fundaţia „Ion. I. Dalles”, întemeiată în 1930. Clădirea a fost realizată după proiectul arhitectului Horia Teodoru. După Al Doilea Război Mondial a fost înglobată într-un ansamblu nou, aşa cum poate fi văzut şi în ziua de azi.

 

Blocul-garaj Mihăescu
Pe Bulevardul General Gheorghe Magheru, lipit, practic, de clădirea Hotelului Ambasador, se află un bloc care adăposteşte cunoscutul „Ciclop”. Clădirea a fost ridicată în secolul trecut, în prima jumătate a anilor ’30, şi a devenit cunoscută sub denumirea „Garajul Mihăescu”. În poză se poate observa şi clădirea care adăpostea reprezentanţa Nash, deţinută de Constantin Mihăescu, demolată pentru construirea Hotelului Ambasador. În partea opusă avea să se ridice un bloc de garsoniere de lux numit „Pensiunea Scala”, la parterul căruia se află şi în ziua de azi cinematograful cu acelaşi nume.

 

Blocul ARO
Cunoscută, azi, sub denumirea „Blocul Patria”, clădirea ARO a fost construită între anii 1931 şi 1935 după planurile arhitectului Horia Creangă. Edificiul a fost realizat la comanda Societăţii „Asigurarea Românească” şi a fost ridicat pe locul care făcuse odinioară parte din curtea caselor Marghiloman. Clădirea este cunoscută bucureştenilor datorită cinematografului „Patria” (fost ARO), considerat, la vremea respectivă, unul dintre cele mai luxoase din Bucureşti. Sala are o capacitate de 1.200 de locuri şi dispune de o scenă pe care, odinioară, au fost organizate spectacole precum cel din 7 decembrie 1936, când au concertat aici celebrii Pablo Casals (violoncel) şi George Enescu (vioară).

 

Muzeul Simu
Una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureştilor a fost Muzeul Simu, operă a arhitectului Scicky, care era asistent de lucrări al mult mai cunoscutului arhitect Paul Gottereau. Muzeul a fost organizat în 1910 de colecţionarul de artă Athanasie Simu într-o clădire cu specificul unui templu antic. După moartea lui Athanasie Simu (1935), patrimoniul muzeului, care cuprindea aproximativ 1.200-1.300 de lucrări, a fost donat statului român. Din cauza sistematizării din anii 1957-1958, Muzeul Simu a fost demolat, în locul lui aflându-se, azi, parcarea din faţa clădirilor Eva şi ONT (muzeul avea amplasamentul în capătul dinspre Hotelul Lido).

 

Sursa:
Bucureştii anilor ’30, Aristide Ştefănescu, Ed. Noi, 1995

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial