Arta de a căuta pe Google

 

Este cunoscut faptul că Google domină piaţa căutărilor pe internet, marele avantaj al motorului fiind simplitatea şi uşurinţa în folosire. În pofida acestui aspect, în urma unei căutări ineficiente, rezultatele obţinute sunt, de cele mai multe ori, irelevante. Cum să-ţi îmbunătăţeşti căutarea pe Google şi să devii eficient nu este un secret, trebuie să ţii cont doar de câteva sfaturi.

 

Un motor de căutare funcţionează prin potrivirea cuvintelor pe care le introduci la paginile de pe web. Este suficient să introduci orice îţi trece prin minte în caseta de căutare, să apeşi „enter” sau să dai clic pe butonul „căutaţi”, iar Google va găsi pe web paginile care sunt relevante pentru interogarea ta. Atunci când utilizatorii introduc termeni de căutare (cuvinte-cheie) în caseta de dialog, aceştia informează Google cu privire la conţinutul web care ar fi cel mai relevant pentru ei. Orice comandă special introdusă afectează rezultatele obţinute. Îţi vom prezenta în continuare o parte din cei mai utili operatori, însoţiţi de exemple relevante. Vom utiliza paranteze pătrate ,,[ ]” pentru a desemna interogările de căutare.

 

Caută doar într-un anumit site
Dacă doreşti să  limitezi căutarea doar la un anumit site, foloseşte operatorul [site:] însoţit de numele acestuia.

 

 

 

 

Fraze integrale
Foloseşte ghilimelele [“  ”] atunci când doreşti să cauţi doar site-urile care conţin  o anumită frază, un titlu sau cuvânt exact.

 

 

 

 

Exclude anumite cuvinte-cheie
Pentru a exclude anumiţi termeni din căutare, foloseşte semnul minus [-].

 

 

 

 

Caută sinonime
Pentru a căuta un cuvânt cu înţeles asemănător sau termeni apropiaţi, foloseşte operatorul [~].

 

 

 

 

Caută în intervale numerice
Foloseşte două puncte [..] între două date calendaristice pentru a căuta doar informaţiile din acel interval. De asemenea, se poate folosi pentru a căuta un produs cu un preţ cuprins între două sume diferite.

 

 

 

 

Caută un document specific
Dacă vrei să cauţi documente într-un anumit format, foloseşte [filetype:].

 

 

 

 

Caută în titlu
Dacă ai uitat titlul unei lucrări şi tot ce-ţi poţi aduce aminte este doar un cuvânt, utilizează [intitle:]

 

 

 

 

Definiţii rapide
Pentru o definiţie rapidă, tastaţi [define:], urmat de termenul pe care doriţi să-l definiţi.

 

 

 

 

9. Converteşte unităţi de măsură
Pentru a converti rapid o unitate de măsură, tastaţi, spre exemplu, ,,1.000 cm în metri”, iar Google va face restul. Acelaşi pont este valabil şi în cazul în care doriţi să transformaţi o unitate bănească în alta.

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Caută muzică sau videoclipuri pe un site anume
Google poate fi folosit pentru a efectua o căutare pentru aproape orice tip de fişier, inclusiv PDF-uri, MP3-uri şi video. Pentru a căuta într-un site, tastaţi [inurl:], urmat de adresa web şi cuvintele-cheie.

 

 

 

 

11.Include unul sau mai mulţi termeni într-o căutare
Dacă în căutare doreşti să incluzi un termen sau altul foloseşte operatorul [OR].

 

 

 

 

Prietenul la nevoie se cunoaşte… Google Academic
Pentru elevii şi studenţii aflaţi în căutarea celor mai bune surse de documentare on-line, Google Academic (scholar.google.ro) este soluţia ideală. Dintr-un singur loc veţi putea identifica cele mai relevante cercetări din lumea academică. Pentru limba engleză, folosiţi Google Scholar (scholar.google.com). Utilizaţi operatorul [author:] pentru a găsi articolele scrise de un anumit autor.

 

 

 

 

Caută cu ajutorul imaginilor
Un truc elegant care poate fi folosit pentru o căutare pe Google este acela de a folosi imagini. Pur şi simplu, mergeţi pe ,,images.google.com” sau pe ,,google.ro/imghp”, unde veţi descoperi opţiunea ,,căutaţi după imagine”. Poţi copia aici link-ul unei imagini, sau poţi urca din propriul calculator o poză, pe baza căreia se va efectua căutarea. Este o aplicaţie utilă în cazul în care ai fotografiat un obiectiv turistic, ai o imagine cu o pictură preferată, însă nu deţii multe informaţii despre acestea. Este suficient să introduci poza ta şi Google va recunoaşte automat pictura sau monumentul, precum şi autorul. De asemenea, îţi vor fi afişate toate informaţiile conexe.

 

Fii un adevărat MasterChef
Pentru cei mai pofticioşi dintre noi sau pentru cei care, pur şi simplu, iubesc să gătească, Google pune la dispoziţie ,,Google Recipe” (google.com/landing/recipes). Acesta îţi va sugera reţete ce pot fi gătite cu ingredientele scrise în motorul de căutare şi, dacă nu ai foarte mult timp la dispoziţie, îţi poate filtra căutarea astfel încât să descoperi doar acele reţete care pot fi realizate în mai puţin de 15 minute, 30 de minute sau 60 de minute. De asemenea, dacă eşti preocupat de kilogramele în plus, Google Recipe îţi pune la dispoziţie un filtru de calorii. Astfel, vei putea selecta doar acele reţete ce nu conţin mai mult de 100, 300 sau 500 de calorii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

2 Comentarii

  1. Ad.rian says:

    Multumesc, e foarte util!

Lasa un comentariu


GetSocial