„Drama Dobrin de la Guadalajara”

Calificarea naţionalei la CM Mexic 1970 a fost o adevărată sărbătoare a fotbalului românesc. Generaţia de atunci, care includea nume devenite legendare în soccerul autohton, a scris istorie. Din lista jucătorilor care au intrat pe stadionul din Guadalajara în cele trei meciuri disputate de tricolori a lipsit un nume emblematic: Nicolae Dobrin.

România şi-a început parcursul din „groapa cu lei” de la Guadalajara pe 2 iunie 1970, când a întâlnit campioana mondială en-titre, Anglia. Selecţionata Albionului era mare favorită, însă tricolorii antrenaţi de Angelo Niculescu nu puteau uita „minunea de pe Wembley”, acel 1-1 care a însemnat, practic, certificatul de naştere al unei noi generaţii. România a mizat în primul meci din Mexic pe un egal cu „perfidul Albion”, care ar fi fost o reeditare a rezultatului anterior, de data asta într-un meci oficial. Englezii ne-au bătut însă cu 1-0, gol Hurst în minutul 65. Regretatul Ioan Chirilă, prezent la meci, a auzit venind „de undeva din spate” următoarea afirmaţie: „Ce bun ar fi fost Dobrin în jocul de astăzi!”.

Şi duelul Pele-Dobrin n-a mai avut loc…

A urmat meciul de pe 6 iunie, cu Cehoslovacia. România a reuşit o victorie extraordinară după o prestaţie de excepţie a lui Sandu Neagu, vârful Rapidului egalând în minutul 53 şi scoţând un penalty, în minutul 77, transformat de Dumitrache. Dobrin a lipsit din nou, dar euforia victoriei a acoperit controversa legată de absenţa „gâscanului”. Şi a venit partida decisivă cu marea Brazilie a lui Pele, de care depindea continuarea cursei la „Mundial”. Formaţia „cariocas” ne-a bătut cu 3-2 după ce a condus cu 2-0, iar regretul absenţei „piteşteanului magic” a revenit pe tapet.

„De ce să-i dau satisfacţie lui Dobrin?”

Într-un interviu acordat ziarului „Centrul Vechi”, antrenorul Angelo Niculescu şi-a reafirmat poziţia faţă de „rebelii” Necula Răducanu şi Dobrin. „Pe mine nu m-a angajat nimeni condiţionat faţă de Dobrin sau faţă de Răducanu. Atât timp cât s-au încadrat în cerinţele programului au fost titularizaţi. În momentul în care ei n-au înţeles obiectivele, atunci au fost consideraţi nişte dezertori. Dacă ei nu au ajutat lotul în primele meciuri, cu Anglia şi cu Cehoslovacia, de ce să le dau eu satisfacţie când ei nu ne-au dat nouă, adică mie ca antrenor şi colegilor? De ce să le dau satisfacţie? Să elimin un jucător titular, care şi-a făcut datoria, ca să-i dau satisfacţie lui Dobrin? Este o întrebare fără răspuns şi fără răspuns va rămâne toată viaţa”, a spus, peste timp, reputatul tehnician.

„Dobrin era un jucător lent, un molâu, astfel că era uşor de deposedat.” -  Angelo Niculescu

„Dobrin nu a corespuns în meciurile de pregătire.” – Angelo Niculescu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial