Viaţa e vis sau visul este viaţă

Teatrul Odeon găzduieşte, vineri, spectacolul “Viaţa e vis”, cea mai cunoscută piesă a dramaturgului spaniol Pedro Calderon de la Barca.

 

Scris în 1635, textul este o alegorie filosofică despre condiţia umană, despre misterul vieţii şi despre iluziile lumii reale. “Viaţa e vis” se concentrează pe povestea lui Segismundo, un bărbat încarcerat încă de la naştere de propriul tată, regele Basilio. Motivul? Un oracol i-a prezis regelui Poloniei că naşterea fiului său va provoca moartea mamei. Ba, mai mult, Basilio este avertizat că, odată ce fiul său va deveni rege, va fi un tiran. Aşa că naşterea lui Segismundo vine cu o serie de încercări ale tatălui de a înlătura împlinirea profeţiilor. Astfel, ajunge să-şi închidă fiul în turnul unui castel situat într-o regiune muntoasă. De aici începe drama personajului lui Calderon, un erou care se plasează între realitate şi aparenţă şi este nevoit să trăiască bântuit de un lanţ de contradicţii. O idee a textului dramaturgului spaniol se poate să fi fost inspirată din viaţa lui Buddha sau din istoria reală a lui Don Carlos, prinţul diform din naştere, închis şi ucis de propriul tată, regele Filip al II-lea al Spaniei. Segismundo este o paradigmă a fiinţei umane închise în jocul iluzoriu al existenţei.

 

“«Portretul lui Dorian Gray», «Hamletmachine», «Epopeea lui Ghilgamesh», «Viaţa e vis», texte cu o lumină lunară, melancolice, reflexive, piese de teatru, dar şi texte care n-au fost scrise pentru scenă, dar au fost montate la Odeon în ultimii ani, fac parte din marile visuri ale omenirii, pentru ele spectacolul de teatru fiind, în primul rând, o lentilă. Reprezentarea unui asemenea text e regândire, forma teatrală e maieutică, amintind de potecile dintr-o grădină orientală, desenând un timp emoţional al gândirii”, spune Dragoş Galgoţiu, regizorul spectacolului.

 

“Viaţa e vis”
autor: Don Pedro Calderón de la Barca
Prezentat de: Teatrul Odeon
Actori: Marius Stănescu, Nicoleta Lefter, Gabriel Pintilei, Istvan Teglaş, Dan Bădărău, Mihai Smarandache, Marian Ghenea, Paula Niculiţă, Ioana Marchidan, Mugur Arvunescu, Ionuţ Kivu, Laurenţiu Lazăr
Mircea N. Creţu
Costume: Doina Levintza
Video: Sabina Spătariu
Regizor: Dragoş Galgoţiu
Vineri, 11 mai, ora 19.00
Durata: 100 min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial