“Sinucigaşul”, piesa care s-a luptat cu dictatura

Vineri, 16 martie, de la ora 19.30, se joacă din nou spectacolul “Sinucigaşul”, de Nikolai Erdman, una dintre producţiile de succes ale Naţionalului.

 

Piesa, o comedie amară pe care mari regizori ca Meyerhold sau Stanislavski au încercat să o pună în scenă de-a lungul timpului, a fost interzisă de însuşi Stalin. Ba, mai mult, autorul, un scriitor de geniu, a fost la vremea aceea deportat în Siberia şi condamnat să rămână un anonim.
,,N-am o părere prea bun despre «Sinucigaşul». Tovarăşii mei cei mai apropiaţi consideră această piesă un pic goală de conţinut şi dăunătoare. Documentele anexate vă vor oferi informaţii despre avizul şi argumentele Repertkom. Raportul Repertkom nu mi se pare departe de adevăr. Cu toate acestea, nu mă opun ca teatrul să facă o experienţă şi să arate produsul muncii sale. Nu este exclus ca teatrul să-şi atingă scopul. Secţiunea cultură-propagandă a Comitetului central al partidului nostru (tovarăşul Steţki) o să vă ajute în această problemă. Veţi fi supervizat de tovarăşi care se pricep în chestiunile artistice. Eu sunt diletant în acest domeniu”, spunea Stalin într-o scrisoare adresată regizorului Konstantin Stanislavski. Abia după moartea autorului (Nikolai Erdman), drama pe care Stalin o găsea (la sfatul prietenilor) un pic goală de conţinut şi dăunătoare a devenit un spectacol de o actualitate şocantă şi dureroasă despre criza unui om prins în criza societăţii.

 

Varianta românească
Din distribuţia acestei reprezentaţii puse în scenă de Felix Alexa, care combină tragicul cu umorul, fac parte Dan Puric, Costel Constantin, Adela Mărculescu, Marius Bodochi, Tania Popa şi Marius Manole.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial