Povestea visătorului… speriat

Duminică, 17 iunie, sunteţi invitaţi la Teatrul “Bulandra”, de la ora 19.00, pentru a vă delecta cu montarea spectacolului “Căsătoria”, o comedie în două acte după un text al celebrului scriitor Nikolai Vasilievici Gogol.

 

Piesa se concentrează pe viaţa lui Podkoliosin, un funcţionar din Rusia imperială, ajuns la vârsta la care mai toţi din jurul său s-au aşezat la casa lor. Parcă ar pune şi de-o însurătoare, însă, fiind un om moale, visător și mai ales leneș, ajunge să creadă că este prea mare efortul. Toţi îl bat la cap să facă marele pas, însă o schimbare a modului său de viaţă îl terifiază, aşa că ajunge doar să se imagineze… om căsătorit. Şi iată-l pe Podkoliosin cum petrece ore în şir visând la viaţa sa de om însurat. Procesul este întrerupt, la un moment dat, de un bun prieten. Îngrozit de faptul că Podkoliosin stă în aceeaşi casă cu pețitoarea care i-a nenorocit şi lui viaţa,  acesta decide să pună la cale un plan de a-l scăpa pe bunul său prieten de o mare nenorocire. Aşa că se ocupă el de formalităţile necesare acestui proces. Însă lucrurile nu decurg tocmai cum ar trebui.  Deşi Podkoliosin ajunge, într-un final, în punctul de a se căsători, îşi schimbă brusc atitudinea şi fuge în ajunul nunţii.

 

Criticată la debut
Lectura publică a “Căsătoriei” a avut loc pe 4 mai 1835 la Moscova. După un an, piesa a suferit încă o serie de schimbări, mai ales la nivelul replicilor, iar Gogol a pregătit-o pentru publicare abia în anul 1842. În acelaşi an, comedia s-a jucat la St.-Petersburg, iar un an mai târziu, la Moscova. Critica vremii nu a fost mulţumită de jocul actorilor, dar marele critic rus Bielinski a scris despre fiecare personaj în parte şi a evidenţiat valoarea estetică şi socială a comediei.

 

“Căsătoria”, spectacol prezentat de Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra”
Actori: Anca Androne, Andreea Bibiri, Irina Petrescu, Mariana Mihuţ, Cornel Scripcaru, Răzvan Vasilescu, Doru Ana, Ionel Mihăilescu,  Victor Rebengiuc,  Marius Chivu,  Ana Ioana Macaria, Şerban Pavlu
Decor: Mihai Mădescu
Costume: Maria Miu
Asistent regie: Anca Sigartău
Regizor: Yuri Kordonsky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial