O legendă a teatrului: Radu Beligan împlineşte 94 de ani pe scenă

 Maestrul Radu Beligan împlineşte, azi, venerabila vârstă de 94 de ani. Este cel mai probabil ca majoritatea lucrurilor care puteau fi spuse despre personalitatea marelui artist să fi fost deja spuse. „Centrul Vechi” se mărgineşte să îi adreseze o urare de „La mulţi ani!” celui mai longeviv actor al României şi să consemneze că, în spiritul cu care ne-a obişnuit, maestrul îşi va aniversa ziua de naştere acolo unde se simte cel mai bine, şi anume pe scenă.

 

Când vine vorba despre marii noştri artişti ajunşi la vârste venerabile, un lucru care iese în evidenţă, ca un laitmotiv, este, de fapt, ceea ce îi caracterizează în viaţa de zi cu zi: modestia şi puterea de muncă. Reducând totul la particularităţile unei singure persoane, când vine vorba despre maestrul Radu Beligan ce se mai poate spune este că, dincolo de incredibila longevitate în arta pe care o face cu măiestrie (peste 70 de ani pe scenă), artistul este mereu devotat muncii sale neobosite. Din surse apropiate artistului, „Centrul Vechi” a aflat că „activitatea pe care maestrul o are l-a ţinut în viaţă, pentru că, de regulă, oamenii se degradează foarte rău atunci când ies la pensie şi nu mai au nicio ocupaţie. Maestrul Radu Beligan a muncit toată viaţa şi asta l-a ţinut în putere”.

Maestrul regizează o piesă în care joacă Florin Piersic

Un om care îşi iubeşte meseria atât de mult încât la 94 de ani să muncească neobosit poate părea o curiozitate. Un om care se numeşte Radu Beligan, care pentru vârsta domniei sale se ţine excepţional de bine – judecând şi după accidentele pe care le-a avut –, este un fenomen. Un fenomen care încântă ochiul, mintea şi sufletele celor care vin să-l vadă pe scenă. Şi cum ar putea fenomenul Radu Beligan să-şi petreacă ziua de naştere, ziua în care, nota bene, împlineşte 94 de ani, decât pe scenă? Iar ca totul să fie cât se poate de în proximitatea spectatorului de teatru – a cărui poftă de a-l vedea pe actor este insaţiabilă –, marele public trebuie să ştie că, potrivit aceloraşi surse „Centrul Vechi”, „maestrul Radu Beligan regizează, în momentul de faţă, o piesă în care joacă Florin Piersic şi are tot felul de preocupări care ţin de lumea teatrală”.

George Mihăiţă

„Radu Beligan este o mare legendă. De foarte multe ori îmi propun să învăţ textul la vârsta mea cum îl învaţă Beligan la vârsta dumnealui. Mă bucur din suflet că mi-a acceptat prietenia. Este un exemplu pentru toţi actorii români ceea ce face. N-aş spune, cum s-a mai afirmat, că este un Laurence Olivier al teatrului românesc. Cum Olivier este Olivier, şi Beligan este Beligan. Nu întâmplător sala Teatrului de Comedie se numeşte «Radu Beligan».”

George Ivaşcu

„Maestrul Beligan este o operă de artă. Toţi ne uităm la dânsul cu o imensă preţuire  şi admiraţie, fiind unul dintre oamenii care au depăşit condiţia de mare actor. Este de neimaginat cum această personalitate artistică reuşeşte în continuare să facă lucrurile atât de impunător. Mie mi se pare că este chiar un mare model pentru noi toţi, din toate punctele de vedere, şi ca om, şi ca artist. Singurul lucru pe care şi l-a dorit întotdeauna a fost să fie văzut pe scenă, să fie doar în fenomenul artistic, nicidecum de altă factură. Domniei sale i se poate aplica pe deplin această formulă: viaţa mea e teatrul.”

Ion Caramitru

„Îi doresc viaţă lungă în beneficiul teatrului românesc şi al societăţii româneşti! Este, după părerea mea, persoana care ne dă speranţe de viaţă şi de creaţie tuturor. Merită întreaga recunoştinţă a lumii noastre teatrale şi, în general, a culturii româneşti.”

Claudiu Bleonţ

„În primul rând, trebuie să-i spun domnului Beligan «La mulţi ani!». Personal, îi mulţumesc că a existat în viaţa noastră, a mea, şi cred că teatrul românesc ar fi fost mai sărac fără anvergura personalităţii dânsului. M-am gândit mereu la domnia sa ca la un exemplu, l-am admirat, este o prezenţă faţă de care şi eu m-am definit şi mă definesc în continuare. Prezenţa dumnealui înseamnă pentru mine o bornă faţă de care mă definesc ca artist.”

Ovidiu Cuncea

„După părerea mea, domnul Radu Beligan este unic în lume. Ar trebui să intre în «Cartea Recordurilor». Conformaţia mea teologică ar spune despre el aşa: un actor care îşi duce cariera până la vârsta pensionării, adică între 60 şi 70 de ani, este iubit de Dumnezeu; un actor care joacă între 70 şi 80 de ani este binecuvântat de Dumnezeu; cel care se bucură de scenă între 80 şi 90 de ani este mir uns de Dumnezeu; iar cel care este pe scenă după 90 de ani devine nemuritor, deci zeu. La mulţi ani, Radu Beligan!”

„Îi doresc viaţă lungă în beneficiul teatrului şi al societăţii româneşti.”- Ion Caramitru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial