Dan Puric este „Sinucigaşul”

Luni şi marţi, începând cu ora 20.00, sunteţi invitaţi la Palatul Naţional al Copiilor să vizionaţi piesa “Sinucigaşul”, de Nikolai Erdman.

Din distribuţie fac parte Dan Puric, Marius Manole, Marius Bodochi şi Maria Buză.

Sunteţi aşteptaţi să vedeţi o comedie amară pe care au vrut s-o pună în scenă mari regizori ca Meyerhold şi Stanislavski, dar pe care a interzis-o însuşi Stalin. Urmarea?

Autorul, un scriitor de geniu, a fost deportat în Siberia şi condamnat să rămână un anonim. După moartea sa, această piesă i-a adus dramaturgului celebritatea internaţională. „Sinucigaşul” se joacă astăzi peste tot în lume, relansând o întrebare dramatică: viaţa are sens? Piesa este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea este speculată în folosul interesului propriu. Aşadar, nu rataţi un spectacol de o actualitate şocantă şi dureroasă, despre criza unui om aflat pe valurile crizei societăţii. O piesă de un curaj nebun, scrisă în plin totalitarism, un strigăt disperat pentru câştigarea dreptului la şoaptă.

 

Autorul, deportat în Siberia

Nikolai Robertovici Erdman, dramaturg şi scenarist rus, s-a născut la Moscova pe 16 noiembrie 1900, şi nu în 1902, aşa cum susţin, practic, toate dicţionarele şi enciclopediile. Piesele sale („Mandatul” şi „Sinucigaşul”), din păcate prea puţin cunoscute la noi, sunt considerate capodopere ale geniului şi fac legătura între teatrul satiric al lui Gogol şi teatrul absurdului de după cel de-al Doilea Război Mondial. La sfârşitul anilor ‘20, Erdman scrie „Sinucigaşul”, piesă cu o traiectorie artistică zbuciumată. Meyerhold doreşte să pună în scenă textul, dar tentativele lui se izbesc de refuzul categoric al autorităţilor.

Nici Teatrul Vahtangov, condus de un alt regizor faimos, Konstantin Stanislavski, nu va reuşi să monteze spectacolul. Disperat, Stanislavski îi trimite o scrisoare lui Stalin în care îl compară pe Erdman cu Gogol şi în care descrie entuziasmul lui Gorki pentru această piesă. Ca o ultimă şansă acordată de autorităţi teatrului, are loc o reprezentaţie în faţa unei delegaţii oficiale conduse de Lazăr Kaganovici. Era aşteptat să sosească şi Stalin însuşi, dar acesta nu şi-a făcut apariţia.

După vizionare, repetiţiile au fost întrerupte definitiv, iar Erdman a fost deportat în Siberia timp de trei ani.

1928  este anul în care a fost lansată, în Rusia, piesa de teatru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial