Când marketingul bate arta

Comedia „Blonda, chiorul şi piticul” a devenit  celebră după ce directoarea de la Sala Dalles, unde se juca iniţial, a vrut să o interzică. Titlul ne induce în eroare, piesa este satiră socială, fără legătură cu politica, însă, chiar dacă se râde mult, umorul lasă de dorit.

 

În luna mai anul acesta, Iustina Cornel, directoarea Sălii Dalles, a încercat să cenzureze şi chiar să interzică piesa, în ziua premierei. A urmat un scandal-monstru. Piesa a fost mutată în Teatrul Arca – La Scena (Calea Călăraşilor nr. 55), iar preşedintele Traian Băsescu a invitat trupa să presteze şi la Cotroceni.

 

Sexul vinde…
Despre piesă nu sunt multe de spus: probabil cea mai slabă producţie pe care am văzut-o în La Scena, dar marketingul funcţionează şi, se ştia dinainte că nu poţi da greş la încasări după atâta tărăboi. De altfel, în acest caz, arta nu are ce căuta în discuţie. Însuşi autorul a recunoscut că titlul şi personajele sunt alese special ca să facă vâlvă. Şi bani. Prin urmare, totul este forţat:  trei personaje celebre, o intrigă de doi bani închegată pe  genunchi, previzibilă de la 10 poşte, câteva glume răsuflate (gen Vacanţa Mare) şi niscaiva replici obscene, şi gata piesa. Să nu uităm regula de bază de marketingului – sexul vinde, aşa că avem parte din plin de aluzii şi mimări pe tot timpul piesei. Nu este nevoie nici de talent şi nici de originalitate.

 

Cuvintele frumoase vin de la ei
„Piesa vă prezintă oameni incapabili să-şi depăşească condiţia umană, a căror viaţă este determinată de disperarea generată şi întreţinută de mass-media. Nuti, Costel, Gogancea, Poliţist 1, Poliţist 2, cu toţii sunt foşti oameni cu aspiraţii determinate de nivelul lor intelectual, profesional şi moral. Acum, nu mai au nimic, nici măcar speranţa de a mai putea fi demni. Au devenit viermii de zi cu zi într-o lume ce interferează nu prin prisma unor idealuri care-i poate înălţa, ci prin filtrul meschin al intereselor personale.  Nici Nuti, nici Costel, nici Gogancea, nici poliţiştii, nici Vocea nu-şi dau seama că sunt marionetele unui destin dirijat de neştiuţi maeştri păpuşari care au acceptat cu luciditate să fie, la rândul lor, manipulaţi”, extras din prezentarea oficială pe site-ul sălii.

 

Comedie, 75 de minute
Autor şi regizor: Ştefanis Lupu
Distribuţie: Adriana Jighirgiu, Cristi Martin, Ovidiu Uşvat, Darius Munteanu, Cătălin Braticevici, Ştefanis Lupu
Costume: Bianca Andreea Lupu
Scenografie: Raluca Rulea

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial