„Monoloagele vecinului”, un one-man show autentic

În această seară (vineri), de la ora 21.00, vă invităm la Godot Cafe-Teatru la un one-man show în şapte personaje.

 

Un concept destul de răspândit afară, părea iniţial că la noi nu va prinde la public. Unii artişti recurg la acest gen pentru că e mai simplu, mai ieftin de produs sau spaţiile în care joacă nu permit o distribuţie mare, iar alţii vor, pur şi simplu, să conceapă un show care să le poarte semnătura. A fi forţat de împrejurări să te adaptezi la un mediu mai ostil nu este un lucru rău, deoarece se pot naşte lucruri speciale, ca spectacolul „Monoloagele vecinului”, scris, regizat şi jucat de Laurenţiu Bănescu. Cu un titlu haios, textul ne prezintă poveştile a şapte tipologii de oameni. Sunt cei pe care îi vedem peste tot, pot fi atât vecinii noştri, cât şi noi înşine. Vrând să îi aducă în faţa noastră, Laurenţiu s-a hotărât să transforme textul în spectacol. “Nu ştiam cum va arăta când l-am scris (acum şase ani), însă anul trecut, când l-am scos din sertar şi am început să râd ca prostul, am hotărât să-l scot la rampă şi, spre surpriza mea, personajele nu ruginiseră deloc (vezi mersul naţiunii)”, ne spune Laurenţiu.

 

Simplitatea funcţionează mai bine
Cu un decor format dintr-o lampă şi un scaun, Laurenţiu se foloseşte mult de lumină pentru a diferenţia spaţiile de joc. Fără costume pompoase care să ne „arate” cum sunt personajele, le descoperim ieşind natural la lumină, ca nişte alter-egouri ale actorului. Îl avem pe bătrânelul zgârcit şi singur, care mai şi suferă de toate bolile posibile, sau pe băiatul limitat de mediu, care are probleme cu violenţa. În spiritul luptei fără cauză îi avem pe ultranaţionalistul care instigă la violenţă gratuită sau pe homelessul adept al teoriilor conspiraţioniste. Cele şapte personaje savuroase şi amuzante sunt foarte bine gândite şi jucate. Pare ciudat că e un singur om în spatele tuturor, atât de diferit şi asumat de fiecare dată. Un show care nu trebuie ratat.

 

“Când mi-a murit căţeaua Azorica, la două luni m-am întâlnit cu ea moartă! (…) Şi mi-a spus atât – ai grijă!” Fragment din piesă

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial