Piful copilăriei reînvie pentru câteva zile la Sala Dalles

 Asociaţia Franţei şi Institutul Francez din România, cu susţinerea jurnalului “L’Humanité” au plăcerea de a vă invita la expoziţia “Pif în România, un erou al epocii de aur” , la Sala Dalles, deschisă până pe 22 iulie.

Vă mai amintiţi de Pif? Întrebarea asta trezeşte o serie de anecdote pentru o generaţie întreagă dinainte de `89 fie că este vorba despre revistele “Pif Gadget” pe care şi le dădeau de la unul la altul copiii din curtea blocului, fie despre goana după gadgeturile care veneau cu revista şi care erau rare, pentru că “Pif” se citea mai ales la a patra sau a cincea mână, fie despre primele lecţii involuntare de franceză cu Placid şi Muzo, Corto Maltese, Arthur fantoma, Rahan, Pif şi Hercule.

Obiect de nostalgie astăzi pentru francezi, “Pif” are o aură de revistă-cult în România. Dacă sunteţi nostalgici după revista care făcea furori printre copii în perioada comunistă, nu rataţi această expoziţie. Cu o aură de “revistă-cult” în România pe vremea lui Ceauşescu, “Pif” era o raritate printre copii înainte de ’89, doar cei privilegiaţi putând să facă rost de ea.

Tocmai de aceea, entuziasmul celor în a cărui mână ajungea era de nedescris. Expoziţia “Pif în România: un erou al epocii de aur” îşi propune să retraseze istoria şi evoluţia acestei publicaţii şi mai ales să-i pună în lumină rolul simbolic asupra imaginarului individual în România comunistă a anilor `70-`80.

 

Reîntâlneşti personajele copilariei la Dalles

Mai mult decât o vizită nostalgică, expoziţia reprezintă viziunea unei echipe de curatori din ambele ţări asupra fenomenului Pif: Jean-Pierre Dirick, autor de benzi desenate și ilustrator pentru “Pif”, Ştefan Constantinescu, artist român, Xandra Popescu şi studio BASAR. Pif căţelul, Hercule, Arthur fantoma, Căpitanul Apache, Placid şi Muzo, Corinne şi Jeannot, Corto Maltez, Couik, Dicentim, micul Franc, Doctorul Justice, Rahan, Tim, Pifou, Horace calul din vest, Nasdine Hodja, Ludo sunt tot eroi incontestabili ai revistei, pe care publicul îi va (re)descoperi în expoziție.

Pe lângă aceasta, artişti români contemporani ca Daniela Bălăneanu, Răzvan Botiș, Larisa Crunțeanu, Ion Grigorescu, Victor Man, Ciprian Mureşan, Dan Perjovschi, Mihai Stănescu, Gabriela Vanga şi VeioZArte participă la expoziţie cu creaţii care dau seama de aportul pe care revista “Pif” la avut asupra imaginarului lor.

 25 de ani a apărut în România revista, din 1969 până în 1993.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial