10 ponturi pentru fotografii reuşite

Dacă eşti fotograf profesionist, nu citi acest articol. Cele 10 ponturi prezentate de fotografii de la „Centrul Vechi” se adresează celor care folosesc poketul sau camera telefonului mobil pentru instantanee numai bune de pus pe Facebook. Însă, oricât de amuzante ar fi pozele, dacă au prea multe defecte se pierde tot farmecul. Vă prezentăm mai jos 10 ponturi pentru poze reuşite.

 

1. Apropie-te de subiect
Pentru a crea imagini cu impact, foloseşte zoom-ul sau apropie-te de subiect până când acesta umple cadrul. Vei scoate mai mult în evidenţă micile detalii, totodată eliminând din imagine obiectele inutile ce pot distrage atenţia. Vei folosi, spre exemplu, un cadru larg atunci când faci o poză de grup în faţa unui monument; locul este important, nu personajele. Însă la o plimbare în parc vei folosi un cadru strâns (modelul primează, nu locul), fiind neinteresantă o poză care surprinde subiectul principal şi cei 10 metri de alee dintre acesta şi fotograf.

 

2. De la acelaşi nivel
Când pozezi copii, animale mici sau oameni aşezaţi, nu fotografia stând în picioare. Adu aparatul la nivelul subiectului pentru a obţine o perspectivă mult mai naturală şi intimă.

 

3. Pe ascuns
Cele mai frumoase poze sunt deseori cele făcute fără ştirea modelului. O poză cu toţi prietenii tăi surprinşi în hohote de râs e înmiit mai interesantă decât o poză de grup cu zâmbete exersate.

 

4. Zi cu soare? Grijă mare!
În ciuda aşteptărilor, o zi cu cer senin poate aduce mai multe probleme decât avantaje. Lumina puternică a soarelui va crea întotdeauna umbre dure sub ochii şi sub nasul modelului sau va duce la supraexpunerea imaginii, creând acele poze „arse”. Dacă plănuiţi să înnoiţi albumul de primăvară, profitaţi de orele de aur ale zilei, răsărit şi apus, atunci când lumina nu este foarte puternică, iar culorile şi umbrele sunt cele mai intense.

 

 

5. Ajutor neaşteptat
Dacă vă găsiţi totuşi în situaţia de a fotografia în toiul unei zile însorite, folosiţi cu hotărâre bliţul încorporat. Într-o zi senină, acesta are rolul de a „şterge” umbrele dure, luminând corect şi redând naturaleţea modelului. Totodată, vânaţi momentele în care soarele e ascuns de nori. Aceştia dispersează uniform lumina şi, pentru o scurtă perioadă, puteţi realiza fotografii fără umbre grele. Activarea bliţului poate accentua şi mai mult subiectul pozei.

 

6. Trage rafale!
Nimic mai simplu: foloseşte mereu modul de captură rafală (burst) şi vei avea mai multe şanse să imortalizezi momentul perfect.

 

7. Roteşte-l!
Fă un efort şi adu-ţi aminte să te detaşezi ocazional de ideea iniţială. Repede, roteşte aparatul cu 90 de grade şi fă încă o dată aceeaşi poză. Simpla schimbare a perspectivei , orizontal/vertical, îţi poate oferi o cu totul altă imagine. Un proces uşor de memorat şi de pus în practică.

 

8. Fundal simplu
Când este posibil, foloseşte un fundal simplu sau măcar uniform. Cu mai puţine elemente ce distrag atenţia, vei putea pune în valoare mai bine subiectului tău.

 

9. Mută-l din centru!
Nu trebuie ca subiectul tău să fie perfect centrat în toate pozele. Această abordare se recunoaşte în stilul fotografului şi devine obositoare prin lipsa de dinamism pe care o aduce. Vizualizează un joc de X şi 0 pe ecranul aparatului tău. Acum mută subiectul spre orice intersecţie a liniilor, nu-l uita în pătratul din mijloc. Experimentează şi profită de uşurinţa încadrării dinamice.

 

10. Încinge pozele!
Aţi observat vreodată pozele voastre ca fiind „reci”, uşor albăstrui? Această nuanţare incorectă ţine de proprietatea balansului de alb, sau white balance (WB) – acea setare obscură, deseori ignorată şi calibrată automat. Mai ales atunci când faceţi fotografii în aer liber, încercaţi să înlocuiţi calibrarea automată cu setarea pentru vreme înnorată (iconiţa norului, în meniul oricărui aparat). Această modificare intensifică nuanţele roşii şi galbene, iar fotografiile vor avea tonuri mult mai bogate şi calde.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial