Învaţă, gratis, să călăreşti

În grajdurile de pe Şos. Petricani nr. 11 A sunt adăpostite animale pe care viaţa le-a supus la grele încercări. Este vorba despre cai bătuţi cu sălbăticie, lăsaţi să moară de foame, accidentaţi şi abandonaţi pe străzile din Capitală sau din apropiere. Totuşi, soarta le-a surâs în ultimul ceas.

La baza hipică a Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), subordonată Primăriei Capitalei, şi-au găsit refugiu 25 de cai ce au fost supuşi la cruzimi de neimaginat. Tot aici au parte de o bătrâneţe demnă şi caii de la cluburile sportive, care cândva au câştigat competiţii internaţionale şi pentru care a cântat Imnul României. „Ne  petrecem Crăciunul, revelioanele, zilele de naştere şi toate celelalte sărbători aici”, ne-a spus medicul veterinar Ilinca Cioculescu, preşedinte al Fundaţiei Paco, cea care are în grijă caii de la adăpostul Toboc, denumit „Steaua Speranţei”. Angajaţii adăpostului, îngrijitori şi instructori, precum şi 10 voluntari se ocupă în permanenţă de animalele care le trec pragul. „Există numeroşi vizitatori care şi-au făcut un obicei din a-şi petrece aici timpul liber. Vin aici câteva ore, cu un kilogram de morcovi, şi îşi iau un cal mai blând… Au învăţat să-l îngrijească, să-l ţesale, să pregătească harnaşamentul, să ne semnaleze dacă are vreo rană”, ne-a povestit aceasta.

 

Cum te îmbraci
Cei care doresc să înveţe să călărească sau să-şi petreacă timpul cu animalele de la Toboc o pot face zilnic, între orele 10.00 şi 19.00. Intrarea în adăpost se face pe bază de act de identitate. Însă cum să ne îmbrăcăm? “Este important să optăm pentru încălţăminte închisă. Fiind vară, nu ne gândim la cizme. Dar cine vrea să încalece trebuie să aibă în picioare cizme de cauciuc, fără fermoar pe interiorul piciorului, o pereche de pantaloni, un tricou şi, bineînţeles, o tocă, acea cască de protecţie a capului”, ne-a explicat doctoriţa.

 

“Nu a zis niciun cuvânt şapte ani. Apoi a strigat căluţul!”
Copiii din cinci centre de plasament din sectorul 1 au venit la Tei-Toboc să facă hipoterapie. “Poate fi folosită ca adjuvant în tratamentele unor boli psihice, ale unor efecte locomotorii. Foarte bune rezultate s-au obţinut în tratamentul autismului şi al sindromului ADHD. Am avut un băieţel care avea autism. Până la vârsta de şapte-opt ani nu spusese niciun cuvânt. Apoi a spus numele calului”, explică medicul veterinar.

 

Spectacole inedite de Ziua Copilului
În ultimii ani, cu ocazia Zilei Copilului, ALPAB a organizat la adăpostul de cai inedite spectacole ecvestre pentru copiii din centrele de plasament. Micuţii au avut parte de cascadorii, demonstraţii cu dresuri de cai, printre care şi sărituri peste obstacole şi tir cu arcul. Mai apoi, s-au putut bucura de lecţii de echitaţie.

 

Călin, cât pe ce să moară din dragoste
Armăsarul Călin se află la adăpost de aproximativ doi ani. „Se strânsese toată comuna Pantelimon să îl linşeze. Fugise după o iapă pe care o păzea de tot restul Universului. Nu se mai apropia nimeni pe o rază de 300  de metri”, ne-a explicat Ilinca Cioculescu. Nu mai puţin de şase ore a durat capturarea, după care Vlad Iacob s-a ocupat de recuperarea lui Călin. În grajdurile adăpostului stă şi Biruitor, un cal care a câştigat balcaniade şi care în ultimele luni s-a îngrăşat 100 kg. „Georgia este o iapă care fusese înhămată la o căruţă mult prea grea pentru cât putea ea să care. Căzuse în genunchi. Stăpânul o bătea să tragă şi ea trăgea în genunchi. A venit poliţia. A fost prima dată când agresorul a fost luat de la faţa locului în cătuşe şi i s-a întocmit dosar penal”, şi-a continuat Ilinca Cioculescu povestea. Lângă Georgia stă Rodica, o iapă pe care proprietarul, în iarna 2007-2008, a dus-o în pădure la Baloteşti, a legat-o de un pom şi a lăsat-o acolo. E oarbă. Şi Doiniţa are o poveste tristă: a fost lovită în 2008 de un TIR. Era gestantă şi fără şanse de supravieţuire. S-a propus eutanasierea, însă a născut-o prematur pe „Speranţa”, fiind primul mânz născut în adăpost.

 

„Oamenii sună la 112 şi semnalează cazurile de agresiune asupra cailor. De multe ori am cai în comă, cu un cuţit înfipt în spate, aruncaţi la groapa de gunoi, îngheţaţi. Am avut un caz în care un cal dat în adopţie a fost vândut, revândut şi a ajuns la abator. Din fericire, l-am salvat.” – Ilinca Cioculescu.

 

Hobby prezidenţial
Este cunoscut faptul că soţia preşedintelui, Maria Băsescu, este o mare iubitoare de cai. Anul acesta a asistat la spectacolul de 1 Iunie de la Tei-Toboc. Într-un interviu acordat anul trecut, prima-doamnă a recunoscut: „Iubesc caii ca pe copiii mei”. Prima lecţie de echitaţie a avut-o la vârsta de 50 de ani, la Clubul Băneasa, unde îl ţine pe „Răsfăţ”, armăsarul primit de la soţul ei.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial