Primul remake după un film de Sergiu Nicolaescu

Regretatul regizor a lăsat în urma sa şi… păreri împărţite. Unii sunt fani înrăiţi, alţii, mai degrabă reticenţi la ceea ce mai poate să vadă cineva în filmele sale.

Regizorul de origine română Bogdan Dreyer a adunat o distribuţie din care fac parte Gerard Depardieu şi Harvey Keitel pentru o variantă revăzută a unuia dintre filmele lui Nicolaescu. “Condamnat la viaţă” este poate cea mai ironică traducere a titlului original “A Farwell to Fools” (ca să nu ne amintim neapărat că “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” era deja titlul preferat atunci când a fost adaptată prima dată nuvela lui Titus Popovici, “Moartea lui Ipu”).

Pentru un actor român ar fi fost greu să îmbrace hainele personajului făcut celebru de Amza Pellea, dar, odată ce în faţa camerei este un star ca Depardieu, lucrurile nu mai sunt atât de simple. De altfel, distribuţia este şi în acest caz un punct forte al filmului (ca şi în 1972). Alături de cele două vedete deja pomenite, pot fi recunoscuţi foarte mulţi actori români de azi ca Gheorghe Visu, Daniela Nane sau Alexandru Bindea, dar şi străini: Laura Morante (aţi văzut-o în producţia “Moliere” în 2007), interpretând rolul pe care altădată îl juca Ioana Bulcă. Nici copilul Bogdan Iancu nu este tocmai un necunoscut, el fiind protagonistul producţiei “Ho, ho, ho”. Altfel, drama este aceeaşi: cadavrul soldatului german găsit ucis pe câmp îi face pe responsabilii unui sat din România aflată sub ocupaţie germană să inventeze un vinovat pentru a salva viaţa tuturor celor care locuiesc în zonă. Totul este pus la punct… până când planurile nu se mai potrivesc cu realitatea. Este adevărat că seamănă şi cu ceea ce se întâmplă în campaniile electorale contemporane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial