O noapte cu filme scurte, muzică și atmosferă urbană

Pentru al cincilea an consecutiv, ShortsUP aduce la un loc scurtmetraje premiate într-un eveniment-maraton la Turbohalle. Filmele sub 20 de minute aplaudate la Oscar, Bafta, Sundance, Berlin sau Clermont-Ferrand pot fi văzute la București, sâmbătă, la ”Noaptea Lungă a Filmelor Scurte”.

“Experiența scurtmetrajelor valoroase vine la pachet cu muzică bună, antrenamente ludice și expoziții de artă urbană”, anunţă organizatorii evenimentului într-un comunicat. Cele șase ore de film proiectate la Turbohalle aduc câte puțin din fiecare gen cinematografic consacrat. Comedia e bine reprezentată de animația „Cui i-e frică de zbor?” (regia Conor Finnegan, Irlanda, 2012) care a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la L.A. ShortFest. Musicalul vine odată cu scurtmetrajul „Evadarea lui Jimmy(regia Trevor Anderson, Canada, 2012), un film ce compune portretul unui fost dansator de pe Brodway. Doza de dramă e adusă de „Înainte de Stingere” (regia Shawn Christensen, SUA, 2012), câștigătorul premiului Oscar, iar „Colecționar de Umbre” (regia Tom van Avermaet, Belgia/Franţa, 2012)  ne introduce într-o lume fantastică. La ShortsUP Lounge Zone, povestea unui altfel de București prinde viață în expoziția „București Optimixed”, rezultatul intervenției spontane a 12 artiști ilustratori peste lucrările fotografului Cristian Vasile. Scenariul e adus la viață de peisajele și personajele care definesc freamătul urban al Capitalei și de tehnica artei remixate (pânză, print și digital).

Scurtmetrajele românești premiate la Cannes și Gopo, proiectate de ShortsUP

Din selecția ShortsUP nu lipsesc nici cele mai valoroase scurtmetraje românești ale ultimului an. Fie că explorează dilemele relației de cuplu și familie, sentimentele profunde din jurul unui obicei comun sau întâmplările care transformă banalul în neobișnuit, toate cele patru povești au un numitor comun: poartă amprenta unei generații tinere de regizori români care a atras atenția juriilor de film naționale sau internaționale, spun organizatorii. „În acvariu” (regia Tudor Cristian Jurgiu, România, 2013) este scurtmetrajul care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013 cu locul al treilea în cadrul competiției Cinefondation dedicată peliculelor studențești. Un film curajos ce face radiografia cuplului modern în fix 20 de minute. Pelicula lui Constantin Tănase, „Blu” (România, 2012) a câștigat premiul GOPO pentru cel mai bun scurtmetraj românesc din 2013. Vechea Dacie a familiei se strică, iar Mara şi părinţii ei încearcă să o pornească măcar până acasă. În jurul motorului stricat, cei trei încearcă să repare şi relaţiile dintre ei.

Programul ”Noaptea Lungă a Filmelor Scurte” include și două scurtmetraje românești prezentate anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes în secțiunea Short Film Corner: „Bad Penny” (regia Andrei Creţulescu, România, 2012) și „După fel și chip” (Paula Oneț, România, 2012). ”Noaptea Lungă a Filmelor Scurte” are loc la Turbohalle, cel mai mare spațiu fost industrial dedicat evenimentelor culturale, începând cu ora 20.00.  Biletele sunt puse în vânzare prin MyTicket și Eventim la prețul de 30 de lei sau la eveniment, la prețul de 35 de lei. Mai multe detalii pe www.shortsup.ro.

35 de lei este preţul biletelor la intrare pentru ”Noaptea Lungă a Filmelor Scurte”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial