Havana, la şapte persoane întâi

Şapte poveşti scurte le-au dat ocazia unor cunoscuţi regizori să creeze un portret al capitalei cubaneze. „7 zile în Havana” este un film care amestecă senzaţii şi sentimente pentru publicul cinematografelor din toată lumea.

Pelicula alternează între sensibilitatea turistului şi momentele de fascinaţie afectivă, adunând personaje de care, de cele mai multe ori, spectatorul se va simţi legat fie prin simpatie, fie prin empatie. Printre regizorii filmului se numără Benicio del Toro, Hulio Medem sau Gaspar Noe. Capitala Cubei este descrisă cu toate tentaţiile şi pasiunile locului. Benicio del Toro surprinde în fragmentul său, “El Yuma”, aventura unui turist american ajuns în Havana. Ziua de marţi este rezervată unui “Jam Session” realizat de Pablo Trapero, ce urmăreşte un regizor european care vine în Cuba să ridice un premiu la cel mai mare festival din Havana. Emir Kusturica interpretează rolul principal al acestui fragment, personajul său fiind în plină criză emoţională. Julio Medem regizează povestea de miercuri, “La tentacion de Cecilia”, unde este vorba despre o cântăreaţă cubaneză care trebuie să se hotărască dacă va părăsi ţara sau va rămâne în Havana alături de prietenul ei, un sportiv mai puţin norocos. Jumătatea filmului este marcată de “Diary of a Beginner”, în regia lui Elia Suleiman. Scurta povestire îl are în centru pe un jurnalist palestinian care vine în capitala Cubei pentru a realiza un interviu. Aşteptând întâlnirea programată, întâmplările banale din viaţa de zi cu zi a oraşului se dovedesc a fi mai mult decât păreau.

Şoc şi emoţie delicată

Francezul Gaspar Noe este responsabil cu cea mai şocantă povestire dintre cele prezentate în această peliculă. “Ritual”, fragmentul regizat de el pentru ziua de vineri trece de la dansul pe plajă la un ritual de “purificare” pe care familia unei tinere îl solicită unui vraci. Sâmbăta regizată de J. C. Tabío este “Dulce Amargo”. Spectatorul român o să recunoască sentimente din vremea curentului care se oprea şi când nu se găseau ouă. Ultima zi a săptămânii cinematografice este povestea unei bunicuţe cubaneze care primeşte în vis un mesaj sfânt.

Regia: Pablo Trapero, Juan Carlos Tabío, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Julio Medem, Benicio Del Toro, Laurent Cantet

Cu: Josh Hutcherson, Melissa Rivera, Emir Kusturica

Gen: dramă

Rating “Centrul vechi” ****

Grand Cinema Digiplex – 12:45, 20:20; Cinema City Cotroceni – 18:20, 20:50; Studio – 19:00; Elvira Popescu – 20:00.

3 milioane de dolari a fost bugetul peliculei „7 zile în Havana”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial