Filmul „Poziția copilului”, favorit la Ursul de Aur pentru presa internațională

Aşa cum am prevăzut săptămâna trecută în „Centrul vechi”, pelicula „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primită cu aplauze la premiera mondială de luni, 11 februarie, în competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

 Presa internațională consideră filmul românesc unul dintre favoriții acestei ediţii a Berlinalei. „În sfârșit! Un favorit la Ursul de Aur”, a titrat cotidianul german „Die Welt”, lăudând forța scenariului, viziunea regizorală și interpretarea Luminiței Gheorghiu, o mamă care încearcă să recâștige controlul asupra vieții fiului ei (Bogdan Dumitrache). „Filmul este portretul unei țări și profilul psihologic al unei obsesii”, notează germanii. Şi „The Hollywood Reporter” a remarcat excelenta interpretare a actriței Luminița Gheorghiu, care „strălucește în rolul unei mame posesive care începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil”. „După Paulina Garcia din filmul chilian «Gloria», și în așteptarea lui Catherine Deneuve în «On My Way», competiția Berlinalei aduce un alt tribut unei actrițe puternice, Luminița Gheorghiu”. Publicația americană a apreciat și scenariul scris de Răzvan Rădulescu și Călin Peter Netzer, „admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic”, interpretarea lui Bogdan Dumitrache și a Ilincăi Goia, precum și felul „blând și sigur al lui Netzer de a dirija performanța remarcabilă a lui Gheorghiu”.

I-au cucerit şi pe americani, dar şi pe britanici

Jay Weissberg, celebrul critic de la „Variety”, consideră că „Poziția copilului” este unul dintre cele mai puternice scenarii din ultima vreme care poartă semnătura Răzvan Rădulescu. El descrie filmul ca pe o „disecție a monstruoasei iubiri materne” şi „o satiră tăioasă la adresa noilor îmbogățiți ai României (tipologia nu se limitează la o singură țară), o clasă obișnuită să mascheze adevăruri și să se asigure că lumea se dă din calea lor când apar conflicte”. Impresionați de film au fost și criticii britanici de la Cine-Vue.com. În opinia lor, Călin Peter Netzer „permite camerei de filmat să o urmărească pe Cornelia cu o privire atât de intruzivă și de intensă încât, la început, filmul are alura unei anchete a poliției care înregistrează toate dovezile și momentele acestui tragic eveniment. Reușind să transmită angoasele și starea fragilă a remarcabilei protagoniste, dar și pe cele ale actorilor din rolurile secundare, „Poziția copilului” este un film în care mocnește conflictul domestic și care te sufocă aproape cu senzația lui puternică de urgență”, notează site-ul britanic, elogiind „fenomenala interpretare” a Luminiței Gheorghiu.

În aşteptarea premiilor

„Poziția copilului” concurează la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule, iar premianţii vor fi anunţaţi la ceremonia din această sâmbătă. De la demararea campaniei „Susține România la Berlinală!”, personalități din media și din sportul românesc (Leonard Doroftei, Cristian Țopescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alin Moldoveanu și Ana-Maria Brânză) au trimis mesaje echipei filmului. „Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-classului românesc contemporan, în care se vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. „Poziţia copilului” va fi lansat în România pe 8 martie.

„Admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic.” – „The Hollywood Reporter”

 116 minute durează filmul semnat de Călin Peter Netzer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial