Devastatorul romantism cinic

Într-un weekend cu o ofertă sărăcăcioasă din punct de vedere cinematografic, „Centrul Vechi” vă propune o producţie din 2010, un film de care puteţi să vă îndrăgostiţi sau pe care să-l urâţi în egală măsură, însă un film care, cu siguranţă, nu vă va lăsa indiferenţi.

 

Într-o vară în care comediile şi action-urile hollywoodiene se succed accelerat pe marile ecrane şi dispar la fel de repede din memorie după genericul de final, alternativa sublimă este „Să nu mă părăseşti” („Never Let Me Go”). Filmul şi-a epuizat premiera în România cu aproape o lună în urmă, însă nu merită deloc ignorat de către cei care l-au ratat.

 

Abruptele secrete ale copilăriei
Bazat pe apreciatul bestseller al lui Kazuo Ishiguro (“The Remains of the Day”), “Never Let Me Go” este o remarcabilă poveste de dragoste, pierdere şi adevăruri ascunse. Kathy H. (interpretată de Carey Mulligan, câştigătoare a unui premiu BAFTA şi nominalizată la Oscar pentru “An Education”), Tommy (Andrew Garfield) şi Ruth (Keira Knightley, nominalizată la Oscar, pentru “Pride & Prejudice” şi “Atonement”) îşi petrec copilăria în Hailsham, un internat britanic aparent idilic, unde descoperă un secret sumbru şi obsedant despre viitorul lor. Pe măsură ce lasă în urmă adăpostul şcolii şi se apropie inexorabil de soarta devastatoare care îi aşteaptă ca adulţi, ei trebuie să facă faţă şi sentimentelor profunde de iubire, gelozie şi trădare care ameninţă să îi despartă.

 

Un film deloc pentru oricine
Despre “Never Let Me Go” e greu să vorbeşti, mai ales dacă vrei să-i rezervi spectatorului emoţiile puse în scenă într-o acţiune aproape lirică de regizorul Mark Romanek. Profund, devastator, filmul este o poveste în care izul fantastic, deşi există, aproape nu contează; o poveste despre dragoste, suflet, viaţă şi moarte. Spectatorul care nu va fi deranjat la un moment dat de lentoarea filmului şi va prefera să-şi alimenteze latura sensibilă cu fiecare replică sau acord muzical din coloana sonoră cu siguranţă va discuta despre film zile sau luni bune. Brutal, necredibil sau sfâşietor şi subtil, filmul va genera tot atât de mulţi fani, cât şi detractori. Însă un singur lucru va persista la ambele categorii de spectatori, la final: revolta.

 

„Melancolia oferită de efemeritatea vieţii şi a iubirii te împresoară în fiecare moment al acestui film, făcându-l memorabil, bântuitor, hipnotic.” – Peter Travers, critic „Rolling Stone”

 

Titlu original: „Never Let Me Go”
Regia: Mark Romanek
Distribuţie: Keira Knightley, Andrew Garfield, Carey Mulligan
Gen: dramă, romantic
Rating „ring”: ****

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial