De Niro, cu ochii albi şi mistici

“Dincolo de întuneric” este unul dintre rarele filme pe care Robert de Niro le-a mai realizat în ultima vreme în afara comediilor.

Dar, pentru un spectator de film, pelicula are şi alte puncte de atracţie.

Suspansul este cuvântul de ordine pentru regizorul Rodrigo Cortes (cunoscut şi pentru “Îngropat de viu”) în această peliculă cu final neaşteptat.

 

Alături de Robert de Niro, Sigourney Weaver şi Cillian Murphy ţin capul de afiş al filmului.

 Un thriller întors pe dos

Cea mai mare parte a poveştii din “Dincolo de întuneric” este spusă tocmai pentru a încuraja impresia că nimic nu este în neregulă, că totul este sub control şi chiar amuzant. Tot felul de trucuri folosite de falşii profeţi ai supranaturalului sunt dezvăluite, iar raţiunea ştiinţifică pare învingătoare. Chiar şi atunci când lucrurile încep să fie din ce în ce mai ameninţătoare, raţiunea pare să îşi facă treaba, astfel că finalul filmului vine cu o întorsătură care nu îi va dezamăgi pe cei dornici de fenomene paranormale.

 

Raţiune şi superputeri

Un fizician şi o specialistă în depistarea înşelăciunilor din domeniul paranormalului urmăresc şi demască impostori care au mai mult sau mai puţin succes. Evident, există şi o limită care face totul mai interesant. „Scenariul mi s-a părut foarte ambiţios, despre o lume pe care nu o cunoşteam deloc. M-am documentat pe internet şi am aflat că era vorba despre o întreagă afacere. (…) Mi-a părut complicat într-un fel frumos şi dinamic. (…) Personajul meu nu este o necredincioasă, nu este uşor să o sperii, dar i se poate întâmpla”, declara, după premieră, Sigourney Weaver. La rândul său, regizorul a recunoscut că a încercat să acopere ambele perspective asupra paranormalului: „Nu am vrut ca una dintre părţi să pară mai bună sau mai rea decât cealaltă, mai inteligentă sau mai deschisă decât cealaltă. Interesant este faptul că atât oamenii de ştiinţă, cât şi credincioşii sunt dispuşi să accepte ceea ce le confirmă experienţele anterioare, ceea ce deja ştiu despre fenomene”.

“Mă interesează filmele care pun o anumită presiune pe spectator.” – Chillian Murphy

119 minute durează pelicula “Dincolo de întuneric”.


“Dincolo de întuneric” (Red Lights)

Regia: Rodrigo Cortés

Cu: Robert de Niro, Sigourney Weaver, Cillian Murphy

 

Gen film: thriller

Rating “Centrul vechi” ****

Hollywood Multiplex – 14:45, 22:00, 23:45; The Light Cinema – 15:20.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial