Cum a ajuns Bucureştiul „oraş ideal” la Berlinală

Festivalul Internaţional de la Berlin, ajuns la cea de-a 63-a ediţie, este, indiscutabil, una dintre cele mai importante manifestări ale genului.

Manifestarea a fost iniţiată în 1951, în zona controlată de armata americană în Berlin, o capitală care încă se resimţea după al Doilea Război Mondial. Prima ediţie a Berlinalei (cum este cunoscut festivalul) a fost deschisă cu premiera clasicului „Rebecca”, de Alfred Hitchcock. De-a lungul timpului, cu Ursul de Aur, cel mai important premiu al festivalului, au plecat regizori ca Sidney Lumet, Ingmar Bergman, Ang Lee sau Milos Forman. În 2013, s-au vândut peste 150.000 de bilete, iar pentru prezentarea celor aproximativ 350 de pelicule selectate pentru diferite secţiuni au fost invitaţi mai bine de 16.000 de profesionişti din domeniul filmului. La ora la care scriem acest articol, încă era aşteptată deschiderea cu premiera europeană a peliculei „The Grandmaster”, regizată de Wong Kar Wai, preşedintele din acest an al juriului.

De mai multe ori România

Deja este cunoscut faptul că, în competiţia oficială, cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, „Poziţia copilului”, va concura cu pelicule semnate de Gus Van Sant („Promised Land”) sau Steven Soderbergh („Side Effects”). Pelicula lui Netzer surprinde aspecte mai rar arătate în filmele ultimilor ani din România: relaţia dintre părinţi şi copii într-o familie bogată din România. Cu o distribuţie din care fac parte Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache sau Florin Zamfirescu, ne putem gândi şi la premiile pentru interpretare, chiar dacă la Berlin vor fi văzute roluri interpretate de vedete ca Jude Law, Catherine Zeta-Jones ori Catherine Deneuve.

Dar sunt şi pelicule pentru care România a fost locul de desfăşurare a acţiunii ori chiar originea regizorului. Este cazul Evei Pervolovici, debutantă în lungmetraj, care semnează regia unei coproducţii Franţa-Rusia, “Marussia”, în secţiunea Generation. Printre peliculele nominalizate la First Steps Award se numără producţia germană „Anatomie des Weggehens”, de Şerban Oliver Tătaru, care urmăreşte în 75 de minute povestea unei familii care a ales să plece din România, alegând exilul. Tot Germania este ţara care a produs pelicula „Revision”, de Philip Scheffner (secţiunea German Cinema), în care este surprinsă povestea unor români care au fost ucişi în 1992 de vânători. Cum nimeni din România nu se prezentase la procesul care a urmat, cineaştii au pornit pe urmele familiilor care uitaseră de rudele ucise. Tot la capitolul prezenţe româneşti este de notat şi selecţionarea Adei Condeescu între cei 10 cei mai buni tineri actori europeni din programul Shooting Stars al Bienalei.

Clişee bucureştene la control

Tot în secţiunea oficială are premiera europeană în festival şi pelicula „The Necessary Death of Charlie Countryman”. Regizorul Frederik Bond trebuia să filmeze iniţial la Budapesta, dar „am vrut să găsesc un oraş care nu a fost explorat aşa mult şi de care noi auzisem mai puţin. Am vrut să concep o scrisoare de dragoste inedită către un oraş care era nou pentru personaje, dar şi pentru public. Când ne-am dus să prospectăm Bucureştiul, m-am îndrăgostit de câinii de pe stradă. Cel mai mare număr de copii ai străzii şi tot ce li s-a întâmplat lor ca popor. Tot ce i s-a întâmplat oraşului trecut prin dictatură şi corupţie. M-a atins şi am fost entuziasmat, am simţit că este perfect pentru acest film”. Pelicula spune povestea unui tânăr din Chicago care ajunge în România după moartea mamei sale şi o cunoaşte pe fiica unui pasager cu care călătorise. Încă din prezentarea peliculei, producătorii se laudă că în poveste sunt jucate multe clişee americane legate de Sălbaticul Est al Europei. Din distribuţie fac parte Shia LaBeuf, Mads Mikkelsen şi Evan Rachel Wood.

„E un oraş nebun. Oraşul şi oamenii de acolo au trecut prin multe. Sigur, România nu este oraşul, vorbesc despre Bucureşti, unde am fost. Oamenii te inspiră şi,din punct de vedere vizual, este un loc uluitor.” – Evan Rachel Wood

150.000 de bilete erau deja cumpărate înainte de începerea Festivalului Internaţional de la Berlin.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial