Cu toată dragostea, o lecţie despre ură

Dincolo de tot ceea ce credem că ştim despre filme se află o zonă în care sentimentele spectatorilor sunt întoarse pe dos cum nicio peliculă cu eticheta thriller nu reuşeşte. „Trebuie să vorbim despre Kevin” este o experienţă completă din acest punct de vedere. Nu întâmplător a primit titlul de „Filmul britanic al anului” la London Critics Circle Film Awards.

 

Rolul care i-a adus Tildei Swinton premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la European Film Award este acela al unei mame care încearcă să îşi refacă viaţa. Dacă la această formulare au apărut în mintea noastră eternele clişee legate de voinţă şi de redescoperirea sensului, o să fie nevoie să le lăsăm la o parte pentru că problema în acest film este ura. Un consens al urii, întrucât acest sentiment vine şi din partea celor din jur, dar şi din partea personajului principal faţă de secretul pe care nu încetăm să îl descoperim până la ultimul cadru din film.

 

Adevăratul tur de forţă sufletesc
Filmul are la bază romanul cu acelaşi titlu publicat în 2003 de Lionel Shriver. Ca orice ecranizare, „Trebuie să vorbim despre Kevin” simplifică unele detalii din povestea iniţială, dar regizoarea Lyinne Ramsay reuşeşte să îşi transforme fiecare element din film într-un instrument expresiv. Începând de la privirile personajelor până la culorile şi detaliile cele mai banale din fiecare cadru, fiecare colţ al ecranului provoacă reacţii afective în spectator. Cu siguranţă, ar fi destul de greu să susţină cineva că vede acest film de plăcere. La fel de sigur este însă că avem de-a face cu o peliculă ce oferă o experienţă afectivă unică.

 

Titlu original: ”We Need To Talk About Kevin”
Regia:  Lynne Ramsay
Distribuţie: John C. Reilly, Tilda Swinton, Ezra Miller
Gen: dramă, thriller
Rating „Centrul Vechi” ****
Rulează la Hollywood Multiplex

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial