Comedia tragediei româneşti din anii ’90

Regizorul Tudor Giurgiu se întoarce pe marile ecrane cu un al doilea lungmetraj după debutul cu „Legături bolnăvicioase”.

Scenariul peliculei “Despre oameni şi melci” îi aparţine lui Ionuţ Teianu, care îşi aminteşte că totul a pornit de la o ştire de câteva rânduri citită într-un ziar acum 10 ani. Potrivit acelei ştiri, muncitorii de la uzina ARO aveau ideea să îşi vândă sperma unei clinici americane cu o reprezentanţă în Timişoara pentru a putea plăti cu banii astfel câştigaţi datoriile uzinei: „Am păstrat ştirea asta într-un carneţel pe care îl am mereu cu mine şi, încet, încet, am început să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă ideea asta ar fi pusă în practică. La ARO nu s-a întâmplat nimic, a rămas în stadiul de idee şi a fost o provocare pe care un şef de sindicat a lansat-o într-un interviu (…) Mi-am dat seama că iese comedie”. Între 2008 şi 2009 a fost scrisă prima versiune a poveştii, fiind prezentată unei comisii pariziene, unde Teianu studia scenaristica. “Ne-am simţit extraordinar! Pentru mine, personal, a fost una dintre filmările cele mai lipsite de crize şi de situaţii extreme la care am luat parte”, spune Monica Bârlădeanu.

 Mitologii urbane

“Am văzut un film absolut minunat, «Despre oameni şi melci»”, spunea Geraldine Chaplin la Cluj, după proiecţia peliculei lui Giurgiu în cadrul TIFF. Acţiunea se petrece în 1992 şi filmul este plin de referinţe la această perioadă în care soluţiile aveau aerul cel mai fistichiu posibil. „Era perioada în care celebrul vindecător Mudava făcea hu, hu, hu şi oamenii se duceau să îi bioenergizeze, să le transmită unde, să îi facă mai deştepţi… Habar n-am. Mudava a candidat la preşedinţie şi a şi luat câteva procente.

Vorbim de o perioadă total tulbure politic, vorbim de dozatoare TEC, de multe iconuri”, îşi aminteşte Tudor Giurgiu. Filmările au avut loc în diverse locaţii din Bucureşti, Călăraşi, Amara, Târgovişte, Breaza şi Ploiesti şi s-au desfăşurat pe parcursul a şase săptămâni.

Comedia l-a impresionat pe regizor încă de la prima lectură a scenariului. Dar, în acel moment, povestea avea deja admiratorii ei în Franţa. “M-a sunat un producător francez să-mi spună că a ieşit un scenariu extraordinar pornind de la această idee a donatorilor de spermă care vor să salveze uzina… Eu am zis nu, nu-i adevărat. Am râs la lecturare de atâtea ori încât am zis: «E musai să fac filmul acesta»”, spune Tudor Giugiu.

„Despre oameni şi melci”

Regia: Tudor Giurgiu

Distribuţie: Monica Bârlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan

Gen: Comedie

Rating “Centrul vechi” ****

Studio – 12:30, 15:00, 17:30, 22:00; CinemaPRO – 14:30, 16:45; Movieplex Cinema Plaza – 15:45, 18:35, 20:30, 22:30; Grand Cinema Digiplex – 15:30, 16:10, 17:45, 20:15, 20:55; Hollywood Multiplex – 16:00, 18:15, 22:30; The Light Cinema – 17:20, 19:10, 21:00.

“ARO mi se pare acum un trofeu vintage, are o importanţă aparte pentru că reprezintă o epocă ce nu mai există. La fel ca piesa lui Dan Spătaru, «Drumurile noastre, poate» care, deşi e un evergreen, e un icon pentru anii ’90.“ – Tudor Giurgiu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial