Ciocnirea cinematografiilor la Cannes

Cel mai cunoscut festival de film din lume a ajuns la ediţia 66. Primul Palm d’Or a fost acordat în 1939 ca reacţie la influenţa fascistă din acei ani asupra manifestării dedicate filmului la Veneţia.

De atunci, evenimentele dedicate filmului pe Coasta de Azur au crescut de la un an la altul, regizori intraţi deja în legendă numărându-se printre premianţii de la Cannes. David Lean, De Sica, Orson Welles, Kurosawa sunt numai câteva dintre personalităţile care au transformat Festivalul de la Cannes într-un loc de întâlnire pentru tot ce este mai nou în cinematografia europeană şi internaţională. Miercuri, festivalul a fost deschis cu premiera celei mai noi ecranizări după F. Scott Fitzgerald, “Marele Gatsby”, în regia lui Baz Luhrmann, cu Leonardo DiCaprio, Tobey Maguiere, Carey Mulligan.

În competiţia oficială din acest an intră filme explozive precum “Venus în blănuri” (pentru care regizorul Roman Polanski a pornit de la o piesă de teatru inspirată de proza lui Leopold von Sacher-Masoch pentru a-şi readuce pe ecran soţia, Emanuelle Seigner alături de Mathieu Amalric –  parteneri şi în “Scafandrul şi fluturele”), “Behind the Candelabra” (Steven Soderbergh regizează un Michael Douglas în plină renaştere a carierei în rolul lui Liberace), dar şi “Wara no Tate”, cel mai nou thriller semnat de japonezul Takashi Miike.

Vedetele festivalului

Printre peliculele regizorilor celebri care vin anul acesta pentru competiţia oficială la Cannes se numără fraţii Cohen (cu “Inside Llewyn Davis”), francezul François Ozon (“Young & Beautiful”) şi Jia Zhangke (unul dintre cei mai respectaţi regizori noi din China, cu drama “A Touch of Sin”). O altă peliculă-vedetă a competiţiei oficiale este “Only Lovers Left Alive”, cu Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska şi John Hurt, o „poveste refulată cu vampiri” în regia iconicului Jim Jarmusch. Nu mai puţin spectaculoase sunt însă pelicule ca „Only God Forgives”, filmat de danezul Nicolas Winding Refn în Thailanda, cu Ryan Gosling şi Kristin Scott Thomas.

Am întâlnit şi români selectaţi

În anii trecuţi, filmele româneşti au fost printre cele mai în vogă lucruri programate în luxoasa staţiune în timpul festivalului. De data aceasta, numai două producţii din România au fost selectate. Scurtmetrajul “Ca o umbră de nor”, în regia lui Radu Jude, care este în sine un eveniment pentru noi, prilejuind apariţia lui Alexandru Dabija (cunoscut şi respectat ca regizor de teatru) în calitate de actor în rol principal. Pelicula a fost selectată la secţiunea specială a festivalului “Quinzaine des Réalisateurs”, manifestare paralelă înfiinţată în 1969 de regizorii care au boicotat festivalul în semn de solidaritate cu mişcările sociale din acei ani. Un alt scurtmetraj românesc selecţionat la Cannes, de data aceasta la secţiunea oficială dedicată celor mai tineri regizori, Cinefondation, este “În acvariu”, de Tudor Jurgiu. Totuşi, prezenţa românească nu este deloc discretă anul acesta la Cannes, din moment ce în juriul prezidat de Steven Spielberg, regizorul Cristian Mungiu este coleg cu Christoph Waltz, Ang Lee şi Nicole Kidman.

Poster omagial

Afişul-ediţie din acest an a festivalului de la Cannes a folosit o fotografie din 1963 care îi înfăţişează pe Paul Newman şi pe Joanne Woodward în timpul producţiei filmului “A New Kind of Love”. Organizatorii au declarat că posterul îl omagiază nu doar pe Newman, ci şi “admiraţia actorului american pentru Woodward, soţia şi partenera de ecran preferată” pentru starul care ne-a părăsit în 2008.

“Să fiu la Cannes este o gură de aer proaspăt pentru mine.” – Steven Spielberg, preşedintele juriului 2013

 26 mai este data la care se va încheia această ediţie a Festivalului de la Cannes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial