Capitala, ca un ecran de cinema

Centrul Ceh organizează, în perioada 1-5 iunie 2013, un festival de film neconvenţional. Potrivit unui comunicat de presă, organizatorii şi-au propus ca filmele să părăsească sala de cinematograf şi să iasă în oraş.

Printre spaţiile bucureştene alese de organizatori pentru a găzdui proiecţiile se numără o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. Spectatorilor li se propun de la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti. Evenimentul se va numi „Czech Film Hunting” şi propune o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Harta cinematogafică a Bucureştiului

Până când primăria sau altă instituţie locală se va învrednici să pună cap la cap locurile cele mai căutate de filmul românesc în Capitală, putem să încercăm traseul de vânătoare cinematografică propus de cehi. Festivalul începe cu o proiecţie în parcarea Ciclop, un loc ascuns de pe Bulevardul Magheru, cu „Ferat Vampire”, un altfel de film cu vampiri. Continuă a doua zi în grădina Muzeului „Enescu” cu pelicula cu care Milos Forman s-a întors să filmeze la Praga – „Amadeus”. Luni se proiectează în spaţiul industrial WASP. Vor fi scurtmetraje în sala albă şi un lungmetraj în sala neagră, toate realizate de legenda suprarealismului ceh Jan Svankmajer. Marţi, festivalul revine în parcarea de pe Magheru cu o comedie neagră, o capodoperă a noului val cehoslovac – „The Cremator”.

Ziua Menzel

Ultima zi a festivalului este dedicată regizorului Jiri Menzel. La Palatul Ştirbei vor fi proiectate nu mai puţin de trei dintre filmele cunoscutului cineast.  De altfel, regizorul va fi prezent pentru a treia oară la Bucureşti, înainte de a fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF. Proiecţia simultană a filmelor „L-am servit pe regele Angliei”, „Vara capricioasă” şi „Sfârşitul vremurilor vechi”  va fi urmată de o petrecere în onoarea regizorului.

Filmul te scoate în oraş

GARAJUL CICLOP

(Bdul Magheru nr. 6-8)

Ciclop e un amfiteatru cu parcare rezervată în foaier. Îi lipseşte catifeaua vişinie şi o cortină cum se cuvine, iar în locul ei sunt uşi de fier masiv. Aici se ajunge printr-o spirală mai aproape de cer. Proporţiile armonioase ale sălii oferă o viziune calitativă de ansamblu din fiecare lojă, iar acustica e pe măsură. În această parcare unică, organizatorii vă oferă două serate aproape de operă, cu o tragicomedie horror şi un horror comic, ambele regizate de Juraj Herz.

 

 GRĂDINA MUZEULUI „GEORGE ENESCU”

(Calea Victoriei nr. 144)

Dincolo de poartă e muzica, spun cei de la Centrul Ceh. Şi în spate, o grădină liniştită unde notele plutesc în aer. Grădina „George Enescu” se află între viaţa compozitorului, căsuţa în care a locuit şi opera sa, muzeul care păstrează

scrierile sale, bagheta şi chiar fracul. E un spaţiu suspendat, prin care se plimbă Enescu, sinonim cu muzica. Poate că ne invită la tăcere. Dar nu e o tăcere încremenită sau apăsătoare, e o aşteptare a muzicii, în orice formă şi de oriunde ar veni ea.

WASP

(Str. Ion Minulescu nr. 67-93, Fabrica Flaroş, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi)

Alba-neagra. Un spaţiu activ pentru muncă şi artă într-o zonă dezactivată de trecerea timpului. O zonă postindustrială ostilă, păzită de pisici prietenoase. WASP a fost o fabrică de textile. Acum s-a îmbrăcat în haine noi şi produce artă contemporană. Se pare că acest loc este dominat de contraste.

De aceea vom proiecta simultan filmele lui Švankmajer într-o cameră neagră şi una albă. Deci cutezaţi să intraţi dincolo de barieră, prin parcare, în hala cea mare, ne îndeamnă cei care au conceput evenimentul.

PALATUL ŞTIRBEI

(Calea Victoriei nr. 107)

Potrivit celor de la Centrul Ceh, „A fost odată ca niciodată un edificiu neoclasic, un palat. Aici aveau loc cele mai aşteptate baluri ale  fiecărui sezon, se păstrau cele mai bune vinuri şi cea mai luxoasă mobilă. Edificiul a avut mulţi proprietari, dar a ales să poarte numele unuia dintre ei: Ştirbei. Acum e gol. Nu doar în hol şi pe balcon, au luat tot ce îl împodobea. Au rămas pereţii să spună poveşti cui o vrea să îi asculte. Şi filme să proiectăm avem unde”.

 

„Bineînţeles, Menzel a fost dintotdeauna iubit de publicul român, retrospectiva filmelor sale din 2011 bucurându-se de un mare succes. Sperăm că publicul va veni însă la toate zilele de festival, pentru că fiecare film proiectat este unic şi în acelaşi timp reprezentativ pentru cinematografia cehă.“ – Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh

4 spaţii bucureştene vor găzdui pentru prima dată proiecţii de film în cadrul festivalului „Czech Film Hunting”.

 

Programul festivalului:

Sâmbătă, 1.06/21.00/„Ferat Vampire”/@ Garajul Ciclop (Bdul Magheru nr. 6-8)

Duminică, 2.06/21.00/„Amadeus”/@ Grădina Muzeului „George Enescu” (Calea Victoriei nr. 144)

Luni, 3.06/21.00/„Svankmajer Night”/@ WASP (Ion Minulescu nr. 67-93, Fabrica Flaroş, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi)

Marţi, 4.06/21.00/„The Cremator”/@ Garajul Ciclop (Bdul Magheru nr. 6-8)

Miercuri, 5.06/21.00/„Menzel Night”/@ Palatul Stirbei (Calea Victoriei nr. 107)

 Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză.

Intrarea la toate proiecţiile este liberă.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial