Cântând de la istorie şi dramă la comedie (unde se dansează)

Patru dintre peliculele nominalizate la categoria „Cel mai bun film” a premiilor Oscar din acest an vin pe ecranele româneşti. Vorbim despre un film muzical după un roman clasic, o dramă istorică, o poveste tulburătoare şi o comedie care poate să schimbe ziua celor mai romantici dintre noi.

 

Noua ecranizare a “Mizerabililor” porneşte de la montarea muzicală care se joacă pe scenele din lume de 27 de ani. Regizorul Tom Hooper, care s-a mai remarcat în trecut pentru “Discursul regelui” (2011) şi “Elizabeta I” (2005), s-a bucurat de o distribuţie de excepţie. Hugh Jackman şi Anne Hathaway au primit, de asemenea, nominalizări la premiile Academiei Americane de Film. “De fapt, sunt multe schimbări faţă de scenariul montării pentru scenă, şi cele mai multe au trecut neobservate. Am lucrat cu Claude-Michel Schönberg, Alain Boublil şi cu Herbert Kretzmer, care au format şi echipa iniţială a musicalului. Atunci când schimbările sunt făcute folosind o voce care este atât de aproape de ceea ce s-a scris iniţial, sunt destul de greu să fie remarcate, dacă nu ştii foarte bine cum arăta piesa la început. Practic, am desfăcut piesa şi am recompus povestea pentru a o îmbunăţi”, mărturisea regizorul.


Cum se schimbă istoria
Steven Spielberg a colaborat cu dramaturgul Tony Kushner pentru aduce pe ecrane ultimul an din viaţa lui Abraham Lincoln: “Nu am vrut să îl aşezăm pe Lincoln pe un piedestal de marmură şi nici nu am încercat să mergem prea departe explorând fiecare lucru legat de el, pentru că majoritatea sunt necunoscute, mai ales ceea ce este profound. Am ţinut să arătăm cum reacţionează la marile probleme cu care s-a confruntat, zbaterile pentru a aduna destule voturi ca să includă un amendament la constituţie privind abolirea sclaviei şi, cealaltă problemă, să termine războiul“. Rolurile interpretate de Daniel Day-Lewis şi Tommy Lee Jones, dar şi cel al lui Sally Field au atras şi atenţia celor care au hotărât nominalizările la Oscar.


Drama şi comedia anului
“Iubire” (“Amour”) a fost vedeta festivalului de la Cannes, anul trecut. Odată cu apariţia pe listele nominalizaţilor la cele mai celebre distincţii cinematografice americane, filmul vine şi pe ecranele româneşti, săptămâna aceasta, în avanpremieră. Cei care nu sunt obişnuiţi cu lucrurile care s-au mai văzut prin cinematografele din lume în ultimii 50 de ani vor percepe numai drama sfâşietoare şi momentele luminoase din ultima perioadă a vieţii celor două personaje de vârsta a treia. Pentru cinefili însă, faptul că personajele sunt interpretate de Jean-Louis Trintignant (“Un homme et une femme” -1966), “Il Conformista” -1970) şi Emmanuelle Riva (“Hiroshima mon amour ” -1959) oferă o experienţă de neuitat. Comedia nu este neapărat să fie tâmpită, pare să spună regizorul David O Russell (“Three Kings”- 1999, “I Heart Huckabees”- 2004). De data aceasta se bucură de o distribuţie din care fac parte, alături de Bradley Cooper şi Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Julia Stiles şi Chris Tucker. O comedie cu nebunie la propriu şi la figurat până personajele încep să danseze (la propriu). „Cred că am rescris scenariul de peste 20 de ori şi am putut să găsesc noi faţete transformând provocările pe care le are de înfruntat personajul principal. Am adăugat şi personajul lui Robert De Niro special pentru el, pentru că vorbeam de ani întregi cu el despre fiul meu şi despre şcolile care i-au ajutat pe copii să treacă peste anumite probleme”, povestea regizorul care a semnat şi scenariul acestui film.

“Mecanismul procesului democratic nu este azi prea departe de ceea ce se întâmpla acum 150 de ani. Am vrut să arătăm asta.” Steven Spielberg

122 minute durează pelicula “Scenariu pentru happy-end”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial