Almodóvar revine

Regizorul spaniol, dublu laureat al premiilor Oscar, propune spectatorilor o abordare nouă asupra transsexualităţii, faţă de toate filmele sale de până acum.

 

Bazat pe romanul „Tarantula”, scris de Thierri Jonquet, filmul “Pielea în care trăiesc” spune povestea unui chirurg plastician eminent (interpretat de Antonio Banderas), a cărui soţie a pierit arsă într-un accident de maşină. A fost momentul în care doctorul şi-a dedicat viaţa creării unui nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, tăieturi şi tot felul de alte traume, o piele cu care şi-ar fi salvat soţia. În continuarea anilor de studiu şi de experimente, Robert mai are nevoie de trei lucruri: să fie lipsit de scrupule, să aibă un complice şi un cobai. Scrupulele n-au fost niciodată o problemă. Iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. În ce priveşte cobaiul uman, acesta e uşor de găsit în persoana unui tânăr care şi-a făcut recent o schimbare de sex.

 

Latura horror a lui Almodóvar
Dacă regizorul spaniol ne obişnuise cu o latură ludică a filmelor sale, de data aceasta, registrul se schimbă radical. Tocmai de aceea, e foarte posibil ca fanii constanţi ai lui Pedro Almodóvar să se declare revoltaţi de acest ultim film, care şi-a consumat premiera mondială la Cannes. Aşa cum chiar regizorul a declarat, “Pielea în care trăiesc” este un horror; nu ca gen cinematografic în sine, ci din cauza temei – schimbarea sexului ca pedeapsă dată cuiva – despre care Almodóvar crede că este cea mai groaznică pedeapsă posibilă.

 

Un altfel de Banderas
Reuşind să-l extragă pe Antonio Banderas din “capcana” hollywoodiană a ultimilor ani, Almodóvar îl face pe charismaticul actor să evolueze, în ţara natală, la un nivel de înaltă maturitate, conferit de cei 29 de ani de activitate. “Pielea în care trăiesc” este un film care, probabil, va împărţi publicul în două, fani şi contestatari. Ceea ce rămâne neschimbat,este , fără dubii, că un film semnat de Almodóvar nu merită  ratat de cinefili.

 

Titlu original: „La piel que habito”
Regia: Pedro Almodóvar
Distribuţie: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes
Gen: dramă, thriller
Rating „ring”: ****
Rulează la: Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, The Light Cinema

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial