Evadează din cotidian…

Pentru iubitorii sportului pe două roţi… cu pedale, weekendul acesta se lasă cu distracţie. În cazul în care eşti posesorul unei biciclete în stare bună de funcţionare şi îţi doreşti o aventură la sfârşit de săptămână, atunci eşti aşteptat să iei startul la ,,Prima evadare”, cel mai prietenos concurs de ciclism cross-country din România.

 

Anul trecut, peste 1.000 de concurenţi au participat la competiţia cunoscută printre biciclişti drept ,,Bătălia de la Mocirloasa” sau ,,Prima înnămolire”. Condiţiile meteo nefavorabile, mai exact ploaia care nu a contenit nici măcar în ziua evenimentului, au transformat traseul într-o adevărată baie de noroi. Dintre cei aproape 1.300 de concurenţi care şi-au plătit înscrierea, doar 568 au ieşit victorioşi. A fost o luptă a celor puternici atât fizic, cât şi psihic.
Ajuns la cea de-a patra ediţie, concursul ,,Prima evadare” se desfăşoară şi în acest an între Bucureşti şi Snagov, pe un traseu de aproximativ 55 de km care te poartă prin zone ale vechiului Codru al Vlăsiei (pădurile Tunari, Paşcani şi Snagov), pe câmpuri şi pajişti.  Startul se dă în faţa Academiei de Poliţie, duminică, la ora 10.00, iar sosirea va avea loc pe malul Lacului Snagov, la Complexul Astoria.
Cu toate că este o cursă accesibilă tuturor, indiferent de vârstă, organizatorii recomandă efectuarea a cel puţin două-trei ieşiri mai lungi pe teren accidentat (drumuri forestiere, poteci).
În cazul în care orientarea în mijlocul naturii nu este punctul tău forte, nu trebuie să te descurajezi. Traseul este marcat pe toată distanţa, are trei zone de alimentare şi 10 puncte de control. Organizatorii au implementat un sistem de marcaj care-ţi va arăta calea corectă. De asemenea, pe durata competiţiei se asigură asistenţă medicală, iar traseul va fi patrulat de oficiali ai cursei, poliţişti, precum şi de echipe de fotografi şi cameramani.
În cazul în care nu va ploua, traseul trebuie parcurs în maximum cinci ore, ora 15.30 fiind timpul-limită în condiţii de uscat. În cazuri excepţionale, cum au fost în 2011, limita de timp se extinde sau se aşteaptă până la ultimul sosit.

 

Cine poate participa
Competiţia este deschisă oricui doreşte. În principiu, vârsta minimă pentru participarea la ,,Prima evadare” este 18 ani, însă, cu acordul scris al părinţilor, pot participa şi tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. La categoria ,,Familie” pot participa un părinte şi un copil cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, după consultarea, în prealabil, cu organizatorii cursei.

 

Cum te înscrii
În cazul în care nu ai făcut-o până acum, nu mai aştepta. Poţi să te înscrii on-line până sâmbătă, la ora 9.00, completând un formular pe care-l vei găsi pe site-ul www.primaevadare.ro, categoria ,,Înscrieri”. Azi, între orele 18.30-21.30, şi sâmbătă, între orele 10.00-20.00,  înscrierea şi ridicarea pachetului de participare se pot face la terasa Clubului Ţăranului Român (Piaţa Victoriei, Kiseleff 3 – intrarea Monetăriei), unde se va achita şi taxa de înscriere în valoare de 60 de lei (pentru categoriile ,,Tandem”, taxa este de 90 lei/echipă, iar ,,Familie” – 70 lei/echipă).

 

Sfaturi utile
Dacă te-ai decis să participi la concurs, ar trebui să ţii cont de câteva sfaturi. În primul rând, asigură-te că bicicleta este în stare bună de funcţionare, unsă şi setată pe dimensiunile tale. Ai grijă să ai cu tine cel puţin o cameră de rezervă şi o pompă. Purtarea căştii de protecţie este obligatorie, dar trebuie ajustată corespunzător. Ochelarii de ciclism se vor dovedi utili împotriva prafului, insectelor şi crengilor. Mănuşile de ciclism te vor scăpa de bătături, iar un pantalon tip ciclism, cu bazon protector, îţi va proteja şezutul. De asemenea, acordă o importanţă deosebită hidratării şi energizării. Bea apă din când în când, chiar dacă nu-ţi este sete. Mineralele cele mai importante sunt: magneziul, calciul, potasiul şi sodiul. La magazinele de specialitate poţi cumpăra băuturi şi batoane energizante, speciale pentru ciclişti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial