VERDE!

Una dintre marile nemulţumiri ale românilor cât de cât atenţi la propria alimentaţie şi la propriile pofte pare să fie faptul că, primăvara, nu se pot bucura de binefacerile incredibile ale naturii în restaurantele pe care le frecventează. Martie şi aprilie sunt pline de frunze verzi care n-au cunoscut nici vecinătatea foliei de plastic, nici plictiseala de pe drumurile camioanelor şi avioanelor cu importuri, nici lunga aşteptare din camerele frigorifice ale supermarketurilor.
Tot acest univers vital e în păduri, pe câmpuri şi prin pieţe. O întreagă pleiadă de salate şi multe verzituri abia aşteaptă să ajungă în faţa celor care ştiu să le aprecieze. Din păcate, gândul ăsta nu trece şi prin minţile celor care au misiunea de a suplini cu varietate şi decizii ingenioase lipsa de timp a consumatorului contemporan.
Anul ăsta m-aş bucura să mănânc o salată de leurdă cu ridichi şi telemea într-unul din restaurantele atât de simpatice din Centrul Vechi. Aş fi cu adevărat fericit să primesc propunerea indecentă a unei salate de untişor cu usturoi verde lângă o porţie de cotlete de berbecuţ fragede şi suculente. Mă voi simţi în stare să zbor dacă voi putea să gust dintr-un castron cu spanac proaspăt, stropit cu ulei de măsline din cel bun, oţet aromatizat şi niscai miezuri de seminţe crocante.
Verziturile din piaţă nu fac comerţul cel aducător de profit gros. Dar fac altceva, pe termen lung şi statornic. Bucură exact acei oaspeţi care pot primi astfel exact ce le trebuie, când le trebuie, unde le trebuie. Aruncă o privire şi peste ceea ce unii includ în capitolul „alimentaţie echilibrată”. Căci nu degeaba încă avem şansa de a găsi toate cele bune la vreme de primăvară. Probabil că mult nu mai e până când nu le vom mai găsi deloc, dar, deocamdată, cred că am putea să le acordăm atenţia cuvenită.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial