Trei secvenţe în care alcoolul dispare treptat

Paul Goma vorbeşte de foarte multe ori despre băutura folosită ca scuză pentru lipsa de implicare socială a multor scriitori români. „Hai, bătrâne, dă-le carnetul de partid şi hai să bem o vodcă” ar fi replica la care se reduc multe rezolvări ale protestelor. „Poate am spus ceva… dar eram beat” este o altă scuză care a făcut casă bună cu evitarea oricărei responsabilităţi. Acum aş vrea să urmăresc evoluţia acestui „sentiment” de la o generaţie la alta de scriitori.
Există o fotografie făcută la un colocviu al tinerilor scriitori prin 2007. De fapt, imaginea este surprinsă la sesiunea de alcool de la sfârşitul zilei. Imaginea surprinde, în prim-plan, trei personaje literare. Doi poeţi consacraţi din generaţia `80, discutând aprins pe deasupra unui tânăr critic din generaţia tânără. Criticul pare că meditează, cu bărbia căzută în piept. Undeva, în plan îndepărtat, se văd, de după un colţ, şi alţi autori tineri care se amuză de situaţie. Dar… nicăieri nu se vede niciun pahar de băutură. Numai cei care au fost acolo ştiu mai bine.
Un prieten a scris o poezie în care pomeneşte de o vară, de prin 2004, în care ne întâlneam la două zile şi „ne făceam muci”. Ca să folosesc metoda preferată a ipocriţilor, povestirea poeziei, o să spun că partea cea mai mare a poemului pe care îl pomenesc se petrece pe undeva pe lângă „Muzeul Literaturii”. În realitate, legătura mea cu alcoolul n-a fost niciodată foarte sinceră. Într-o zi, mergeam spre casă cu un alt prieten. Aveam braţele pline de ciocolată şi sucuri de fructe şi ne grăbeam fără niciun fel de explicaţie. Când ne-am oprit la semafor să ne căutăm de chei şi tutun, ne-am dat seama de ce ne grăbeam: „Dacă ne vede un scriitor consacrat fără niciun pic de alcool în braţe o să creadă că vine sfârşitul lumii”. Am râs şi atunci ne-am gândit că am scăpat.

 

Răzvan Ţupa (poet)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial