RAR, RĂRUŢ SAU MAI DELOC

Porţii mari şi preţuri mici. Acesta este stindardul călăuzitor al mai tuturor străinilor care ajung în restaurantele din România. Mă refer la turişti în primul rând, la aceia care nu stau mai mult de câteva săptămâni şi se repatriază cu multe kilograme în plus pe burtă şi mulţi bani salvaţi pe carduri. Am văzut şi auzit reacţii care m-au făcut să cred că unii dintre ei ar prefera să vină aici doar ca să mănânce.

 

Rar vei găsi un expat fericit pe deplin de mâncarea românească din restaurante. Există un miraj al începutului şederii, o perioadă în care ar mânca orice li s-ar pune în faţă şi nu ar mai conteni să se minuneze de raportul cantitate/preţ. Dar după o vreme, cântarul începe să o ia razna şi parcă nici toate constantele organismului lor nu mai sunt în parametri normali. Parcă porcul, oricât ar părea de gustos, nu mai alunecă la fel ca-n prima zi. Parcă peştele şi fructele de mare congelate nu mai trec atât de uşor drept proaspete „acum aduse cu avionul din Italia”… Şi aşa mai departe.

 

Prea rar vei întâlni un străin „de termen lung” în România care să-ţi laude bucătăria tradiţională primitivă. Cât despre preparatele internaţionale, gândul fuge mai mereu către alte meleaguri, de cele mai multe ori nu neapărat cele de origine ale preparatelor râvnite. Se pare că preluăm de multe ori greşit, înţelegem greu, improvizăm dezastruos şi cu ingrediente dacă nu substituite grosolan, măcar cât mai ieftine cu putinţă.

 

Mai răruţ o farfurie strălucitoare cu un preparat dintre cele care au fericit poate milioane de oameni în decursul unor sute de ani de existenţă. Mai din când în când un preparat european contemporan fără morga unor umbre de aromă întinse savant pe farfurie. Mai deloc semne de prietenie pentru sănătatea mesenilor pe ruta bucătărie-salon de servire. Să fie mult, să fie gros, să fie aparent ieftin. Căci tare înşelătoare pot fi toate astea…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial