POVESTE RĂCOROASĂ

Sunt două locuri în Centrul Vechi care spun că vând „gelato”. De la bun început, ar trebui să vă explic (din nou, pentru că fac asta aproape zilnic la mesele oaspeţilor mei) cele câteva diferenţe dintre „îngheţată” şi „gelato”, care, în ciuda faptului că par a denumi acelaşi lucru, sunt mai degrabă verişoare decât surori bune.

 

Pe scurt, îngheţată găseşti pe toate drumurile, gelato – mai răruţ. În majoritatea cazurilor, îngheţata este un produs industrial, în timp ce gelato poţi produce în cantităţi mai mici. În timp ce îngheţata „beneficiază” de mai multe ingrediente industriale (coloranţi, arome de laborator, conservanţi) şi o cantitate mare de aer, gelato se apropie foarte mult de reţeta „de casă”, e făcută din patru, cinci sau şase ingrediente naturale şi conţine cu aproximativ 40% mai puţin aer decât „verişoara”.

 

…Dar sunt două locuri în Centrul Vechi care spun că vând gelato. Unul propune nume „uşchite” pentru produsele din vitrină, îşi anunţă clienţii că laptele utilizat în reţetele cu elixir răcoros provine dintr-o sursă cu totul şi cu totul idilică şi naturală şi că toate ingredientele sunt „adevărate”. E drept, la aceeaşi tejghea se mai vând bere la halbă şi hot-dogs, dar vremurile sunt grele şi chiriile sunt mari. Nu ştiu dacă locul rezistă mai degrabă din gelato sau din bere şi cârnăciori plutitori, dar asta probabil că ne va spune istoria.

 

Celălalt loc e vizavi de o berărie. Dar stai, că în Centrul Vechi TOTUL e vizavi de câte o berărie. Chiar şi berăriile sunt vizavi de alte berării… În fine, vizavi de berăria asta e gelateria a doua. Care vinde doar gelato. Limonadă şi apă. Numele produselor sunt seci şi deloc creative. Despre ingredientele din spatele câte unui nume mai puţin familiar îţi poate spune fata care te serveşte dacă ţii musai să le afli. La mesele din faţa prăvăliei nu stă nimeni pentru că toată lumea cumpără şi merge mai departe, plimbându-şi prada pe străduţele zgomotoase.

 

Eu am mâncat de la amândoi. Sigur că am sesizat diferenţe, sigur că într-o parte mi-a plăcut mai mult decât în cealaltă, dar astea sunt judecăţi pur subiective, dictate de gust şi de preferinţe. Dincolo de toate astea însă, eu sunt convins că doar unul dintre cei doi va rezista acolo pe termen lung. Şi asta nu pentru că nu ar fi loc de doi alergători pe nişa asta atât de apetisantă, chiar şi când afară nu sunt 400.000 de grade la umbră. Sunt foarte sigur însă că într-un loc există mai multă pasiune decât în celălalt. Că într-un loc ingredientele sunt ceva mai… naturale decât în celălalt. Că într-o parte simt mai puternic gustul şi prezenţa fructului sau ingredientului principal şi în cealaltă e mai palid.

 

Vă invit şi pe voi să mergeţi şi să cumpăraţi din ambele părţi şi sunt sigur că vă veţi contura foarte uşor propria părere pe care o veţi transmite şi celor din jurul vostru. Dar vă rog tare şi apăsat, faceţi asta DOAR după ce aţi gustat ambele variante.

 

Viorel Copolovici

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

1 Comentariu

  1. corina says:

    nume “uschite” si originale :) ))) inspirate din meniul unui resturant romanesc (lacrimi si sfinti) :) )))

Lasa un comentariu


GetSocial