Champagne: c’est la vie!

Nu orice vin spumos e şampanie, dar orice şampanie e vin spumos. Champagne, Prosecco, Cava… De oriunde ar veni, oare şampania e pentru tine mai degrabă STARE sau mai degrabă CONVENŢIE?
Spumoase cu pişcoturi la început de nuntă, spumoase cu tort la final de nuntă, botez, cununie… Probabil cea mai nasoală combinaţie papilară în care poţi bea vin carbogazos sau şampanie. Şi totuşi, e convenţia cea mai prezentă în conştiinţa „bonviveur-istă” a românilor. Iar dacă la alt nivel existenţial, în arealul simandicos, din meniul ataşat şampaniei mai zâmbeşte şăgalnic (dar preţios) o icră neagră sau roşie, e musai să te strângă papionul, să te înţepe corsetul, să te bată pantoful cel nou… Curat convenţional…
Andrea Robinson. Decanul Facultăţii de studii ale vinului din cadrul Institutului Culinar Francez, cu sedii în SoHo (New York) şi San Francisco Bay Area (California). Una dintre cele 14 femei din lume care poartă titlul de Master Sommelier, atribuit de Court of Master Sommeliers, înfiinţată în Marea Britanie în 1977. V-aţi plictisit deja?
Galonatul personaj descris mai devreme a avut obrăznicia să servească floricele şi cartofi prăjiţi la o degustare foarte scorţoasă de şampanie franţuzească veritabilă. Cele două crănţănele sunt „pairing”-ul ei preferat când vine vorba de şampanie. Care şampanie, de altfel, se mai conjugă de minune cu gustări atât de puţin pretenţioase ca ouăle jumări, ciupercile de orice fel, preferabil sotate, migdale, risotto sau paste cu sos alb…
Gestul şi simplitatea principiilor doamnei Robinson m-au făcut să-mi dau seama cât de puţin e STAREA din cât ar trebui să fie când vine vorba de şampanie în societatea românească, fie ea de mijloc sau elitistă. Sindrofii şi evenimente de familie. Doar atât?
Dar la micul dejun de sâmbătă, după o noapte fierbinte sau doar odihnitoare? Dar pe la prânz, chiar şi în zilele de lucru, un singur „flute” reconfortant, lângă un prânz uşor, între întâlnirile de dimineaţă şi rapoartele sau prezentările din a doua parte a zilei?
Dar pe la şase jumate seara, cu nodul de la cravată puţin desfăcut şi cu două tartine cu parmezan, trufe (apropo, tartinele cu parmezan şi trufe de la Osteria Gioia sunt fabuloase!) sau anşoa? Dar la picnic, cu picioarele goale înfundate în iarbă? Sau iarna, la poalele pârtiei, după două ore de schi? Dar pe la patru dimineaţa, stingând cu bule răcoritoare atâtea tării şi atâtea gânduri încinse câte încap într-o noapte de club?
Viaţa. The life. La vie. Das leben. La vita. La vida. Champagne. Champagne. Champagne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial