Prof. univ. dr. Mencinicopschi: ,,O shaorma bine preparată este mai sănătoasă decât un grătar!”

Shot-urile de absint şi shaorma “cu de toate” nu sunt nici pe departe printre cele mai sănătoase produse consumate de tineri, însă cu siguranţă sunt printre cele mai mari tentaţii din ziua de azi!  Doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne învaţă cum să consumăm produsele “interzise” de medici fără să ne abatem de la “moda” culinară şi să evităm, în acelaşi timp, distrugerea ficatului.

 

Cunoscător al preferinţelor culinare ale tinerilor care se distrează în fiecare weekend în Centrul Vechi al Capitalei, doctorul Menci ne învaţă câteva principii de bază de care trebuie să ţinem cont atunci când suntem în faţa ghişeului de la fast-food. Mai mult, acesta ne sfătuieşte şi în privinţa băuturilor pe care trebuie să le consumăm în club, dar şi cum să ne dregem după beţie. „Este o vârstă la care crezi că eşti stăpânul vieţii şi că nu ţi se poate întâmpla nimic. Cu toţii am trecut prin acest teribilism şi prin această stare pe care ţi le dă tinereţea. Pe de altă parte, acum, când avem la dispoziţie deliciile şi tentaţiile Vestului, şi cum alimentele au o puternică conotaţie culturală şi simbolică, nouă ne dau impresia unui anumit status social. Tinerii vor să se identifice cu acea cultură, cu alimentaţia acelor state puternice şi civilizate. De aceea, este cool să am în mână băuturi sofisticate, să mănânc fast-food fără să conştientizez că relaţia dintre ceea ce mănânc şi sănătatea mea este una dintre cele mai puternice”, afirmă doctorul Mencinicopschi.

 

Anturajul şi educaţia, primordiale pentru un tânăr pofticios
În căutarea motivelor pentru care tot mai mulţi tineri se îmbolnăvesc din cauza alimentaţiei, Mencinicopschi a descoperit că o mare vină o poartă educaţia pe care o primesc. „Anturajul are un rol extraordinar de important, mai ales că puţini sunt lideri înnăscuţi. Să luăm ca exemplu un copilaş care se duce la şcoală cu nu ştiu ce suc şi altul, cu un borcan de iaurt. Iar cel care nu este lider înnăscut zice că s-a făcut de râs, iar ceilalţi copii l-au făcut papă-lapte. Deci ideea se referă şi la educaţie, şi la conştientizare. Un celebru medic spunea că un gram de prevenţie este mai important decât un kilogram de terapie. Numai că înţelepciunea vine prea târziu de multe ori, când deja suntem bolnavi. Astăzi s-a ajuns ca tânăra generaţie să fie mai bolnavă şi să moară mai repede decât cei din generaţia părinţilor lor”, susţine acesta.

 

Mâncăm mult şi… degeaba
Produsele din categoria junk-food înseamnă doar kilograme în plus, nu şi sănătate pe pâine. „Fast-food înseamnă alimente foarte bogate în calorii, dar fără valoare nutriţională. Adică nu ne hrănesc, deşi mâncăm. Aşa se nasc bolile civilizaţiei moderne generate tocmai de stilul de viaţă pe care tinerii îl au. Adică nu mai avem timp să gătim şi mâncăm ce ne dau alţii. Acesta este motivul care duce mai târziu la obezitate şi de aici apar probleme precum hipertensiune arterială, diabet de tip doi, infarct de miocard şi cancer de colon rectal. Practic, suntem ceea ce mâncăm. Tinerii mai fac şi combinaţii nefericite de mâncăruri şi băuturi alimentate cu tutun. Acestea duc mai târziu la dependenţa de anumite tipuri de mâncare. Adică mâncarea devine ca un drog pentru că nu îşi mai pot reprima dorinţa de a mânca ceva”, ne-a mărturisit doctorul Menci.

 

Alegeţi shaorma cu salată de varză
Una dintre tentaţiile momentului este shaorma, însă puţini sunt cei care ştiu că fără cartofi prăjiţi şi cu mai multă salată de varză ar fi chiar… OK. „Shaorma, dacă ar fi pregătită din materie primă de calitate, din carne de oaie sau de pui, ar fi altceva. Acum, aceste cărnuri nu sunt atât de naturale şi mai sunt şi injectate. Totuşi, dacă mănâncă o shaorma, să evite să pună şi cartofi prăjiţi şi sosuri bogate în E-uri şi sare. Carnea nu trebuie asociată cu niciun fel de alimente bogate în amidon. Aşa că pot mânca o shaorma cu salate de varză, de murături şi atunci va fi mult mai sănătoasă. Aceea e OK. Shaorma în sine chiar este o mâncare sănătoasă. Adică, dacă aţi mânca o shaorma cu carne de oaie adevărată, spre deosebire de grătarul nostru, sub care arde focul direct, este mult mai naturală. Acolo căldura vine din lateral, grăsimea nu cade pe foc să se aprindă şi să se impurifice după aceea cu dioxină şi cu hidrocarburi cancerigene. Problema este că deseori shaorma la noi este asociată cu amalgamul ăla care conţine câteva firicele de carne şi un kilogram de cartofi. Nu mâncaţi o shaorma cu de toate!”, a afirmat directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

După beţie, dregeţi-vă cu fructe
Deşi s-au vehiculat nenumărate reţete complicate care te scapă de durerile de cap de după o seară de băutură, Mencinicopschi ne recomandă să „mergem pe mâna” fructelor. „După ce consumi băuturi alcoolice, corpul este intoxicat… Alcoolul generează una dintre cele mai toxice substanţe pentru corpul nostru şi anume acetaldehidă. Pentru femei, consumul mare de alcool este de două ori mai toxic decât pentru bărbaţi pentru că ficatul lor nu filtrează decât pe jumătate în comparaţie cu cel al bărbaţilor. După ce te-ai îmbătat, nu trebuie să te apuci să mănânci iarăşi fast-food. Cel mai bine ar fi să mănânci fructe întregi, nu să bei fresh. Mult mai recomandat este să pui fructe în blender şi să bei. Aşa îţi refaci şi ficatul după o noapte de băut, dar te şi trezeşti din mahmureala aceea”, susţine doctorul.

 

Tutunul este de două ori mai toxic pentru femei
Până la mersul la solar şi implantul de silicoane, este necesar ca fetele care ţin la aspectul fizic să se lase de fumat. Astfel, pielea se va „veşteji” mai greu şi se va evita astfel şi cheltuirea unor sume considerabile pentru întreţinere. ”Ţigările sunt mult mai periculoase la femei decât la bărbaţi, pentru că ele nu au atâta nicotină dehidrogenată. Este un semnal de alarmă pentru că ele ţin mult mai mult la aspectul fizic. Iar dacă beau şi fumează, prima dată se va veşteji pielea. Aşa că vor îmbătrâni prematur din cauza acestor vicii”, afirmă Menci.

 

Cocktailurile dulci sunt foarte periculoase

Pentru cei care nu sunt „băutori profesionişti”, doctorul are câteva sfaturi despre cum şi ce trebuie să bei. ”Prima regulă pentru nefumătorii care se duc în cluburi este să stea cât mai departe de locurile unde se fumează mult. Fumatul pasiv este mult mai periculos decât cel activ, dar asta nu înseamnă că încurajez fumatul. Iar atunci când mănânci într-un loc în care pluteşte fumul de ţigară totul este foarte toxic pentru organism. Cele mai nenorocite sunt cocktailurile dulci, deoarece se amestecă alcool cu fructe şi alte substanţe. Dacă tinerii vor să bea ceva, atunci ar fi bine să consume fie 50 ml de tărie, whisky sau votcă, fie 300 ml de vin de calitate sau 500 ml de bere de calitate. Contează foarte mult să consumi băutură de calitate şi nu «carcaletele» astea pe care ficatul le simte mult mai mult. Cea mai gravă beţie este cu bere pentru că are proteine”, afirmă Mencinicopcshi.

 

La etilotest, tăria dispare în 10 ore, berea, în două zile!
Dacă vreţi să beţi şi să plecaţi cu maşina, ar trebui să evitaţi berea. „Dacă au băut o tărie curată, în 10 ore pot urca la volan şi nu sunt depistaţi de niciun etilotest. Dacă au băut un vin alb, pot conduce după 20 de ore, la un vin roşu, 30 de ore, lichior – 35 de ore, dacă au băut bere, aproape două zile şi două nopţi. Asta arată cât de greu se elimină toxinele atunci când consumi băuturi care nu sunt pure şi conţin şi alte substanţe”, susţine doctorul.

 

Băuturile-„bombă” care te droghează şi te îmbolnăvesc
Moda spune că whisky trebuie băut cu energizante, iar doctorii – că această combinaţie este… moarte curată. „Cel mai rău este atunci când beau energizante cu alcool, o adevărată bombă. Nu mai vorbim despre ce se întâmplă şi cu un consum de calmante. Se ajunge la drog. La fel este şi absintul, care a mai fost o dată la mare modă, pe vremea lui Van Gogh, marele pictor care şi-a tăiat urechea. Absintul este făcut din pelin care este neurotoxic şi creează halucinaţii, tulburări de comportament, de personalitate. A fost interzis mult timp, dar a revenit la modă şi nu este deloc sănătos. În străinătate găseşti la vânzare absint de zeci de mii de feluri”, a afirmat profesorul Mencinicopschi.

 

„Dacă ţineţi la sănătatea voastră, fiţi atenţi la ce mâncaţi!” – Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

 

„Tutunul este cu atât mai nociv când este combinat cu alcool.” Gheorghe Mencinicopschi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial