Plăcinte poale-n brâu, reţeta mănăstirească

Vă prezentăm astăzi reţeta celebrelor plăcinte moldoveneşti, spusă de măicuţa Sofronie, de la Agapia. Reţeta a fost culeasă e Alexander Reinhardt şi publicată în cartea „Poveţele maicii Sofronia”, Editura Ştefan. Volumul cuprinde atât ierburi de leac, obiceiuri româneşti de odinioară, cât şi reţete mănăstireşti. Redăm

Toate ingredientele, mai puţin brânza, se pun împreună (albuşuile se bat mai întâi spumă). Desfacem drojdia în lapte şi o adăugăm şi pe ea. Frământăm aluatul, lapte călduţ cât cuprinde făina (atât cât să iasă aluatul destul de moale). Se taie aluatul, împărţindu-l în bucăţi cam cât o portocală.

Deschidem cu sucitorul fiecare bucată de aluat, făcând foi rotunde de mărimea unei farfurii întinse (20 cm diametru). Brânza se împarte în porţii (în funcţie de câte foi avem). O întindem pe foaie cu ajutorul unui cuţit, lăsând pe margini o porţiune de aluat liberă de circa un deget.

 Cum le împăturim

Punem pe masă o foaie rotundă, cu brânza pe ea. Cu amândouă mâinile, apucăm foaia, din dreapta şi din stânga; îndepărtăm mâinile, astfel foaia subţiindu-se. Aceste două capete ale foii sunt aduse apoi la mijlocul foii şi apropiate, lipind marginile. Se face aceeaşi operaţiune cu celelalte capete ale foii, în acest fel avem parcă patru poale suflecate.

Ungeţi-le cu unt topit

Cu un cuţit crestăm aluatul adânc, până la stratul de brânză, în cele patru colţuri care se fac între aceste falduri. Marginile poalelor nu trebuie să cadă, groase, una peste alta, ci trebuie să fie întinse; le crestăm şi pe ele. În acest fel, cele patru poale au la fiecare colţ câte două capete, care se îmbină, colţurile poalei din stânga îmbrăţişând poala din dreapta şi viceversa.

Luăm o tavă cât cuptorul de mare, o ungem cu unt şi aşezăm plăcintele peste care trecem pămătuful din pene muiat în unt topit. Cuptorul trebuie să fie foarte fierbinte. Coacem plăcintele până se rumenesc.

 Ingrediente

„Pentru un cuptor de plăcinte aveţi nevoie de 750 de grame de făină (aceasta nu trebuie să fie nouă), 20 de grame de drojdie, lapte (pentru înmuierea aluatului şi pentru desfacerea drojdiei), sare (după gust), 75 de grame de unt topit şi 50 de grame netopit, o lingură de untdelemn, două linguriţe de zahăr pisat, trei ouă, o jumătate de kilogram de brânză (caş sau, şi mai bine, brânză de burduf – caz în care vom pune mai puţină sare).”

„Când sunt gata, se scot din tavă şi se ung din nou cu unt, apoi se aşază la loc cald, de pildă în cuptorul tot aprins, dar la foc mic şi cu uşa deschisă. Se servesc fierbinţi.” – Maica Sofronia

 „Maica Sofronia avusese şi o viaţă interesantă înainte să intre în mănăstire: urmase Istoria la Sorbona, era o femeie deosebit de cultivată.” -  Alexander Reinhardt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial