Pâinea la ţest, secretul Olteniei

Şi românii au lipia lor. Făină straşnic cernută pentru un aluat bine dospit, câteva surcele, bălării sau beţe de floarea-soarelui de pus pe foc şi priceperea „trecutelor” gospodine din zona Olteniei au dat naştere unuia dintre cele mai de preţ produse tradiţionale româneşti: pâinea la ţest. Întregul secret al gustului stă însă ascuns în capacul din lut care înăbuşă sute de ani de istorie, rezumâdu-i la o reţetă unică. Întreaga istorie a ţestului a început în câmpia Olteniei, în comuna Fărcaşele, unde s-au inventat cele mai vechi sisteme pentru copt pâinea folosite de români şi în prezent: ţestul şi cuptorul pe vatră. Faptul că aceste „instalaţii” care s-au folosit concomitent sunt legate de vatra liberă cu horn demonstrează o dată mai mult vechimea lor. Gospodinele preferau întotdeauna să folosească ţestul în locul cuptorului de dimensiuni mari pentru că se încălzea mai repede, iar pe lângă pâine, azimă sau turtă se coc şi alte mâncăruri precum ghiveci, cartofi şi chiar carne. Materialul din care se confecţionează ţestul în satele din Olt este lutul (pământul galben) amestecat cu balegă de cal şi uneori cu câlţi. Acest arhaic cuptor mobil, făcut după o anumită tehnică, se confecţiona la începutul secolului trecut într-o atmosferă plină de multe credinţe magice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

1 Comentariu

  1. George Dumitru says:

    Am eu de vanzare asemenea obiecte.
    Daca doriti sa achizitionati unul sau mai multe teste ma puteti contacta la:

    tel: 0766340848
    email: georgerdv@yahoo.com

    *Stoc limitat !

Lasa un comentariu


GetSocial