O masă ca-n poveşti

Mai sunt două săpămâni până la Crăciun, iar gospodinele se pregătesc temeinic pentru a întâmpina cum se cuvine această sărbătoare.

Vă prezentăm, astăzi, preparatele care nu trebuie să lipsească de pe masa fiecărui creştin în ziua Naşterii Domnului.

 

 

 

Într-o vreme în care sărbătoarea Crăciunului a prins un aer comercial şi tradiţiile occidentale le-au acaparat pe cele autohtone, “demodatul” cozonac şi oala plină cu sarmale rămân totuşi de neînlocuit. Din lista de bucate nu lipsesc nici lebărul sau cârnaţii, ce mai… un adevărat deliciu culinar.

 

Aperitive

Se ştie că nu e masă la român în perioada Crăciunului fără “răcituri”. Şoriciul, toba, muşchiuleţul afumat sau şunculiţa sunt câteva dintre minunăţiile ce încântă papilele gustative ale gurmanzilor. Gospodinele mai harnice pot apela însă şi la prepararea unor aperitive mai complexe, precum rulouri din piept de pasăre cu morcov şi ou. Mod de preparare: se fierb un morcov şi un ou. Pe pieptul de pui bătut în prealabil ca pentru şniţel se pun morcovul şi oul tăiate în patru pe lungime şi se presară verdeaţă tocată mărunt. Se rulează carnea, se înveleşte în staniol şi se fierbe 15 minute. Se lasă la răcit şi se taie felii. Se poate consuma cald sau rece. O altă reţetă “excentrică” ar fi clătite cu ficat de porc: se fac clătitele, iar ficatul se opăreşte şi se taie în cubuleţe mici. Se toacă o ceapă, se căleşte, se adaugă ficatul, sare şi piper, apoi, uşor răcită, compoziţia se trece prin maşina de tocat. La final, se umplu clătitele şi pot fi servite.

 

Friptură de porc la cuptor

Un alt preparat nelipsit este friptura de porc. Ingredientele necesare sunt câteva bucăţi de cotlet, ceafă sau spată de porc (în funcţie de numărul de porţii),  cinci căţei de usturoi, trei linguri de untură de porc, o cană de vin alb sec, o lingură amestec de rozmarin,  oregano, o foaie de dafin, sare şi piper. Mod de preparare: Încingeţi cuptorul. Bateţi puţin carnea şi presăraţi amestecul de condimente, sare şi piper după gust. Aşezaţi apoi apoi bucăţile într-o tavă unsă cu untura de porc. Peste puneţi căţeii de usturoi zdrobiţi, foaia de dafin şi turnaţi vinul. Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor. Se va lăsa acoperită timp de 45 de minute. După ce aţi înlăturat folia de aluminiu, măriţi temperatura şi introduceţi iarăşi tava pentru 10 minute. În tot acest timp, întoarceţi bucăţile de carne pe o parte şi pe alta, pentru a se rumeni bine.

 

Ceva mai special

Pentru cei care vor să încerce şi alte feluri, le recomandăm muşchi de porc cu miere şi vanilie: se aşază carnea în tavă şi se unge cu un amestec de miere, oţet, praf de vanilie, ardei iute, muştar, piper şi sare. Se pune la cuptor 45 de minute, ungând carnea cu amestecul la fiecare 10 minute.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial