Micul dejun în jurul lumii

Cu toţii ştim că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar cum arată aceasta în diferite colţuri ale lumii? Ei bine, vă devăluim acest lucru în lista de mai jos.

Meniu bulgăresc

Începem cu Bulgaria, ţara vecină de la sud de Dunăre. Aici, dimineţile încep cu ceai sau cafea turcească, măsline, roşii, ouă fierte şi, nu în ultimul rând, iaurt. Din meniu nu lipseşte nici laptele de oaie, pâinea cu susan, untul sau mierea.

 

 

 

Mic dejun germanic

În cazul în care avem ocazia de a călători prin  Europa Centrală şi ne prind dimineţile prin Austria sau Germania, ne putem delecta papilele gustative cu o sumedenie de gustări: cereale, ouă, pâine cu unt şi gem, mezeluri, brânzeturi, iaurt, fructe şi suc de fructe, ceai, cafea, ciocolata caldă sau lapte.  Un element distinctiv îl găsim în Austria, unde există două tipuri de mic dejun. Unul frugal, servit dis-de-dimineaţă, şi unul ceva mai spre prânz, ce conţine o masă mai substanţială, cunoscută sub numele de “Gabelfruhstuck” sau „micul dejun al furculiţei”.

Dimineţi în Grecia

Grecii au parte de un mic dejun ceva mai simplu, baza fiind pâinea prăjită, fructele, iaurtul şi câteodată brânzeturi.  Meniul conţine obligatoriu cafea, din care lipseşte cu desăvârşire laptele.  Băutura poate fi sketo (n.r. – fără zahăr), metrio ( n.r. – foarte puţin îndulcită) sau glyko (n.r. – foarte dulce). Menţionăm însă că grecii nu consideră micul dejun cea mai importantă masă din zi.

Ce mâncăm în Turcia?

Brânzeturile din lapte de oaie şi mierea de albine nu lipsesc de pe masă. Localnicii mănâncă adesea şi ekmek, pâine tradiţională turcească, cu unt, ouă fierte, măsline, castraveţi şi roşii. Acestea sunt însoţite, bineînţeles, de celebra cafea turcească sau ceai, servit la pahar, nicidecum în ceşti.

 

Mic dejun englezesc

Trecând pe teritoriul britanic, mai exact prin Anglia, Irlanda sau Scoţia, ne delectăm cu bunătăţi ceva mai consistente. Baconul, cârnaţii, peştele afumat, fasolea, ouăle, roşiile, ciupercile sunt doar câteva dintre „micile gustări” pe care le găsim la prima masă din zi. În Irlanda, deosebite sunt budincile de culoare albă sau neagră şi pâinea cu bicarbonat şi stafide. Englezii au un „micul dejun” mai dulce ca un desert, porridge cu zahăr sau smântână, care este nelipsit şi apreciat.

“La micul dejun, fii egoist, prânzul împarte-l cu prietenul, iar cina dă-o duşmanilor.” – Proverb rusesc

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial