Manual de folosire a gustului

Câteva mii de ani de istorie aproximată sau cunoscută sunt rezumate în această carte de antropologie culinară. Dacă te  interesează şi cum a evoluat gastronomia, îţi recomandăm un volum de excepţie: „Istoria gustului”, coordonată de Paul Freedman, Editura Vellant.

Această carte este prima care discută descoperirile de ultimă oră din istoria mondială a gastronomiei în contextul atractivităţii romantice a acestui subiect. Rezultatul este cu adevărat o istorie a gustului: o incursiune prin cele mai elevate şi plăcute gânduri despre mâncare – ingrediente, preparare, prezentare – din preistorie până în prezent. Unicitatea acestei cărţi constă în faptul că este structurată în funcţie de ceea ce oamenii au considerat la un moment dat ca fiind „gustos”, dar şi de modul în care mâncarea a fost parte integrantă din istoria unei civilizaţii.

Bogat ilustrată

În plus, textul este susţinut de  numeroase reprezentări ale unor opere de artă cu adevărat „savuroase”. De la început până la sfârşit, aceste pagini spun povestea incitantă şi bogat ilustrată a unuia dintre obiceiurile umane vitale, care nu doar ne ţine în viaţă, ci ne face să ne simţim vii.

Cine este autorul

Paul Freedman este profesor de istorie Chester D. Tripp la Universitatea Yale, anterior şeful Catedrei de Istorie. O autoritate în istoria medievală a Spaniei, el este autorul lucrării „Images of the Medieval Peasant”, care a fost premiată de Medieval Academy of America cu Medalia Haskins în 2002. Zeci de ani a căutat – şi a găsit – mâncăruri rafinate şi noi experienţe culinare în numeroase ţări.

„Popularitatea emisiunilor culinare şi a altor media interesate de mâncare este destul de ciudată, atâta vreme cât ea coincide cu tendinţa oamenilor de a petrece din ce în ce mai puţin timp gătind.” – Paul Freedman, interviu cotidianul.ro

 “Nebunia nutriţionistă a secolului XX a fost un dezastru, sfârşind într-o alimentaţie mult mai dăunătoare per ansamblu, cu excepţia câtorva abuzuri grave de malnutriţie, cauzate, în mare parte, de sărăcie şi de inegalitate.” – Paul Freedman, interviu cotidianul.ro

368 de pagini are „Istoria gustului”.

238 de ilustraţii, din care 97 color, pot fi admirate şi studiate în acest volum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial