Gustul bucătăriei româneşti pe regiuni

Preferinţele oamenilor în ceea ce priveşte preparatele culinare sunt extrem de variate şi caracterizează, de regulă, zonele geografice. Nici românii nu fac excepţie de la această regulă, fiecare regiune mândrindu-se cu „gustul” ei.

Bucătăria ardelenească

Tarhon, palincă, gomboţi, boia sau varză à la Cluj sunt doar câteva dintre ingredientele şi preparatele care fac legea în bucătăria ardelenească. La acestea se adaugă bucatele ce conţin untură din belşug şi cantităţi considerabile de carne de porc. Din lista preparatelor-vedetă ale acestei regiuni nu lipsesc nici supele şi ciorbele pline de savoare. Dintre acestea amintim supa de salată, de vişine, fasole boabe sau păstăi cu costiţă afumată, de văcuţă cu tăiţei (n.r – „laste”) sau supa cu cârnaţi.

Bucătăria moldovenească

Trecând în partea de est a României, dăm cu nasul de bucate ce atrag prin varietatea aromelor, bazate pe o gamă largă de ingrediente în care găsim legume din belşug, carne de porc, miel, vită şi, nu în ultimul rând, pasăre. Dintre cele mai renumite preparate amintim de savuroasele borşuri şi diversele plăcinte (cu varză, ciuperci, carne etc.). În ceea ce priveşte deserturile, colţunaşii, tocmagii cu lapte sau poalele-n brâu sunt nelipsite.

Bucătăria dobrogeană

După cum probabil bănuiţi, preparatele pe bază de peşte conduc detaşat în clasamentul preferinţelor culinare ale locuitorilor acestei zone. Astfel, întâlnim vestita ciorbă pescărească, gătită din mai multe specii de peşte, crap la cuptor, crap umplut cu nuci şi stafide, crap cu orez şi, nu în cele din urmă, crap la proţap. În materie de deserturi, plăcintele dobrogene, preparate cu telemea de oi, sunt printre cele mai dorite.

Bucătăria oltenească

O caracteristică principală a acestei regiuni este condimentarea puternică a preparatelor, ingredientul-vedetă fiind ardeiul iute sau hreanul. Totodată, se pune accent şi pe mâncărurile pe bază de verdeţuri (praz, ştevie, urzici, ceapă verde etc.), printre cele mai cunoscute preparate numărându-se ciorba de praz, prazul cu măsline sau omleta cu praz şi cârnăciori.

„Nu e meşteşug a găti mâncare, ci e meşteşug a o potrivi.”-  PROVERB ROMÂNESC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial