Cum să ne ferim de… pericolele de pe masa de Paşte

Friptura de miel, drobul, ouăle, cozonacul şi vinul se vor găsi, cu siguranţă, pe masa festivă de Paşte. Pentru ca sărbătoarea să nu ne afecteze sănătatea, mai ales că acest festin culinar vine după o perioadă de post, specialiştii ne sfătuiesc să nu facem excese.

 

Niciun aliment nu este dăunător dacă nu este consumat în exces.  „Friptura de miel abundă în grăsime şi se digeră greu, aşa că nu trebuie să vă îmbuibaţi. Persoanele care nu mănâncă miel pot alege sarmalele, dar nici acestea nu sunt complet inofensive. O variantă ceva mai „light” presupune înfăşurarea cărnii în foi de viţă”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

 

Maximum două ouă  pe zi
Cu toţi vom ciocni ouă roşii la masa de Paşte, însă nu este obligatoriu să le şi mâncăm. „Pentru a evita problemele digestive trebuie să consumaţi maximum două ouă pe zi”, recomandă dr. Luca. De asemenea, este contraindicat şi excesul de alcool, în special pentru persoanele care suferă de boli  digestive sau  hepatice.

 

Aveţi grijă la colesterol
,,Indigestia poate apărea dacă mesele sunt foarte copioase şi combinaţi multe alimente. O altă regulă de prevenire a problemelor digestive este să mestecaţi bine alimentele şi să nu abuzaţi de alcool, tutun şi cafea. De asemenea, de prea multe ouă şi friptură de miel”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

 

Ce faceţi dacă „aţi păţit-o”
Dacă nu aţi ţinut cont de sfaturile specialiştilor şi v-aţi îmbuibat cu mâncare, trebuie să recurgeţi rapid la  repausul alimentar. “Durerile de stomac, senzaţia de greaţă, diareea sau constipaţia şi durerile de cap sunt semnele indigestiei. Pentru a scăpa de neplăceri trebuie să opriţi alimentaţia o zi-două şi să vă odihniţi. În zilele următoare, până scăpaţi de indigestie, meniul trebuie să fie bazat pe supe de zarzavat, ceaiuri şi orez fiert”, afirmă dr. Luca.

 

Remedii
- Aloe vera – 1/4 ceaşcă de suc, pe stomacul gol, dimineaţa şi seara
- Ghimbir – infuzie din rădăcină (un vârf de linguriţă la 150 ml apă)
- Rozmarin – o linguriţă la 200 ml apă; două căni pe zi
- Lămâie – se bea sucul unei lămâi diluat în 1/2 pahar de apă îndulcită

 

,,În afara alimentelor tradiţionale nu uitaţi  să mâncaţi şi fructe, şi legume, iar pentru a preveni indigestia, la finalul mesei este  recomandată o plimbare.” – Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial