Cum a învins Jamie Oliver „mâzga roz”

După o campanie care a durat aproape un an, renumitul bucătar Jamie Oliver a reuşit să elimine din fast-fooduri „mâzga roz”, pasta din care erau făcuţi burgerii.

 

La începutul anului trecut, Jamie Oliver a acuzat lanţurile din industria fast-food că prepară burgerii folosind „mâzgă roz”. Potrivit bucătarului, aceasta era o pastă realizată din resturile rămase după procesarea cărnii amestecate industrial, fiind folosită şi pentru prepararea mâncării pentru câini. „Mâzga” era obţinută din intestinele animalelor, care de regulă sunt locurile cele mai infestate cu salmonela şi E.coli, bacterii responsabile de producerea a jumătate din bolile infecţioase digestive la om. Pentru a elimina bacteriile, producătorii tratau produsul cu hidroxid de amoniu, o substanţă toxică folosită, de regulă, în realizarea mai multor produse de curăţare.

 

O luptă de un an
Jamie şi-a început lupta contra acestui produs în aprilie 2011, când, în cadrul unui episod al emisiunii sale „Jamie Oliver: revoluţia lui Jamie”, a prezentat în detaliu modul de producere a pastei şi a criticat faptul că aceasta era folosită pentru a-i hrăni pe copii în şcoli. Din acel moment, renumitul bucătar s-a folosit de fiecare ocazie pentru a critica produsul şi pentru a îndemna cetăţenii să nu mai consume produse ce conţin „mâzga roz”. Apogeul luptei împotriva acestui produs a fost atins abia în luna martie a acestui an, când postul tv american ABC News a prezentat un material în care demonstra că peste 70% din produsele din carne tocată din SUA conţineau această pastă. Ştirea a iscat un adevărat scandal peste Ocean şi a dus la o scădere drastică a vânzărilor magazinelor şi restaurantelor. La scurt timp, lanţurile de fast-food McDonald’s, Burger King şi Taco Bell au anunţat că renunţă la utilizarea pastei în produsele lor. Totodată, unul dintre cei mai mari producători de carne de vită tocată din America şi-a închis trei fabrici, iar multe supermarketuri au refuzat să mai comercializeze produse cu „mâzgă roz”.

 

„De ce ar dori un om să pună în gura copilului său carne plină de amoniu? Publicul trebuie să înţeleagă cât mai repede ce face, de fapt, industria alimentară.” Jamie Oliver

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial