,,Crăciunul în bucate” – de la şorici la cozonac

 

A sosit vremea colindelor, a împodobirii bradului şi, mai ales, a gătitului. Pentru a întâmpina Crăciunul cum se cuvine, gospodinele au întins cârnaţii la zvântat şi au început deja “spectacolul” culinar în bucătării. Vă prezentăm, astăzi, preparatele care nu trebuie să lipsească de pe masa fiecărui creştin în ziua Naşterii Mântuitorului.

 

Într-o vreme în care sărbătoarea Crăciunului a prins un aer comercial şi tradiţiile occidentale le-au acaparat pe cele autohtone, “demodatul” cozonac şi oala “tuciurie” plină cu sarmale rămân de neînlocuit. Astfel că, în aceste zile, cuptorul a luat locul televizorului în casele românilor, iar toba şi lebărul au dat afară kaizerul din bucătării. Deşi multe dintre preparate sunt deja la “aerisit”, tradiţia spune că nu ai voie să te atingi de nimic până la masa de Crăciun. Pentru cei “cu frică de Dumnezeu“, în ziua de Ajun se posteşte în semn de respect adus Sfintei Maria. În Bucovina, mâncarea de bază din această zi este grâul, iar orice tip de carne este interzis pentru că are sânge. A doua zi însă începe “lauda” bucătarului, momentul în care se întinde masa şi se aşază preparatele în ordinea învăţată din străbuni.

 

 

Aperitiv cu răcituri
Primele preparate aşezate pe masă sunt “răciturile”, precum şorici, tobă, muşchiuleţ afumat, şunculiţă, aranjate frumos pe frunze de salată. La fel de importante sunt şi ouăle umplute, brânza, măslinele, salata de boeuf şi roşiile. După ce gospodina se asigură că şi-a făcut datoria faţă de tradiţiile culinare, poate face şi preparatele “de lux”. Astfel că la categoria aperitive se pot prepara şi rulouri din piept de pasăre cu morcov şi ou: se fierb un morcov şi un ou. Apoi, într-un piept de pui se pun morcovul, oul, tăiate în patru pe lungime, şi verdeaţă tocată mărunt. Apoi se rulează carnea, se înveleşte în staniol şi se pune la fiert 15 minute. Se poate consuma cald sau rece. O altă reţetă “excentrică” ar fi clătite cu ficat de porc: se fac clătitele, se opăreşte ficatul şi se taie în cubuleţe mici. Se toacă ceapa, se căleşte, se adaugă ficatul, sare şi piper, apoi, uşor răcită, compoziţia se trece prin maşina de tocat. La final, se umplu clătitele şi pot fi servite.

 

Sfaturi pentru o masă cu aspect reuşit
Pentru a-i impresiona pe oaspeţi, gospodina trebuie să ţină cont şi de aspectul preparatelor. Astfel, platourile pot fi atât mari cât şi mici, pentru a acoperi cât mai bine suprafaţa mesei, dar nu trebuie să fie foarte încărcate pentru ca un aperitiv să nu fie ascuns de altul. Pentru a crea “centri” de culoare, se folosesc roşii cherry sau bucăţi de ardei roşu.

 

Vin ciorba şi friptura!
După aperitive, vine rândul ciorbiţei cu afumătură, presărată cu multă verdeaţă. Imediat ce lingurile au fost puse deoparte, urmează preparatele de la cuptor. Cârnaţi condimentaţi, cotlete de porc cu unt sau tochitură cu mămăliguţă sunt aduse odată cu gogonelele şi castraveţii muraţi pregătiţi din toamnă pentru cea mai importantă sărbătoare a românilor. Pentru cei care vor să încerce şi alte feluri, le recomandăm muşchi de porc cu miere şi vanilie: se aşază carnea în tavă şi se unge cu un amestec de miere, oţet, praf de vanilie, ardei iute, muştar, piper şi sare. Se pune la cuptor 45 de minute, ungând carnea cu amestecul la fiecare 10 minute.

 

Sarmalele cu mămăliguţă, “piesa de greutate”
De pe masă nu pot lipsi sarmalele cu mămăliguţă şi smântână. Dintre toate preparatele, acestea se lasă la urmă pentru că sunt “certate ca neamurile”. Din bătrâni se spune că, atunci când fierb în oală, comentează şi sporovăiesc exact ca rudele care se critică între ele. Astfel că, preparându-le ultimele, gospodina întârzie cel mai mult intrării în “gura rudelor”.

 

Prăjituri de sărbătoare
În afara cozonacului cu nucă sau cu rahat, pe masa de Crăciun apar şi dulciuri care se fac “la zi de sărbătoare”. O idee bună este “Tortul lui Moş Crăciun”: se separă albuşurile de gălbenuşuri (6 ouă) şi se bat separat (galbenuşurile cu zahăr şi albuşurile cu sare), apoi se “reunesc” într-o tavă de teflon. Se lasă 10 minute la cuptor, apoi se răstoarnă pe un tocător de lemn. Separat, se prepară o cremă din unt (un pachet) frecat cu zahăr pudră, suc de lămâie şi lapte praf. Apoi se taie blatul cu grijă şi se umple cu cremă. Pe deasupra se glazurează cu diverite culori şi cu fulgi de cocos. O altă prăjitură delicioasă este tarta cu mere: se prepară o cocă din făină, sare, unt şi apă, cu mixerul. Se obţine o cocă moale, se adună ca o minge, se presară cu făină şi se pune două ore la rece, în frigider. Apoi se întinde foaia într-o tavă unsă cu ulei, iar aluatul se înţeapă cu furculiţa. Între timp, se spală merele, se curăţă de coajă şi de sâmburi şi se taie felii foarte subţiri care trebuie presărate cu zahăr pudră. Se aşază fructele peste cocă şi se introduce tava în cuptor pentru 20 de minute.

 

Câteva idei haioase
Pentru impresie, se pot face mici “artificii” culinare:

  •  se folosesc forme de biscuiţi pentru a tăia mămăliga sub formă de brăduţi sau clopoţei. Acestea pot fi folosite pentru decorarea platourilor. Totodată, aceste forme pot fi folosite şi pentru a tăia brânza
  •  folosind bulgări de mozarella, puţin mărar şi pătrunjel tocate puteţi orna platoul cu “bulgări de zăpadă acoperiţi de cetină de brad”.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial